Published On: Pet, srp 8th, 2016

ISOVIĆ ODGOVORIO MANDIĆU Ja znam cilj kojem treba ići, znam i put do tog cilja

Porezna uprava Federacije BiH počela je izdavati rješenja o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima “subjekata” koji imaju javni dug i dosad je izdato ukupno 68 takvih rješenja.

– Što se tiče ovih 68 “subjekata”, oni ukupno duguju više od 792 milijuna maraka javnih prihoda, od čega se 92 milijuna odnosi na kamatu i 699 milijuna na glavnicu – rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Radi se o aktivnostima naplate javnih prihoda od poreznih obveznika “u većinskom vlasništvu organa vlasti FBiH”, koji obavljaju djelatnost za širu društvenu zajednicu, kao što su zdravstvene ustanove, škole, rudnici…

Ubiru sve više nameta
Ukupno naplaćeni javni prohodi u prvih šest mjeseci ove godine iznose dvije milijarde i 138 miliona KM, 11,23% više nego u istom razdoblju prošle godine.
U lipnju ove godine “prikupili” su 361.745.262 KM, 12,11% ili 39.085.898 KM više nego lanjskog lipnja. Porez na dobit naplaćen je u iznosu od 124 milijuna KM (25,29% više). Povećana je naplata poreza na imovinu i poreza na dohodak. Ubiranje novčanih kazni, ostalih poreza i posebnih taksi (parafiskalninh nameta) više je za 8 do 23 posto.
Naplata doprinosa za socijalno, mirovinsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti također raste 5,26 posto u odnosu na lani.

“Aktivnosti” počele 23. lipnja

Isović je naveo kako su aktivnosti počele 23. lipnja kada je dat nalog županijskim poreznim uredima pokrenuti aktivnosti izdavanja  rješenja ograničenog prava raspolaganja svim “subjektima” u “vlasništvu organa vlasti Federacije” koji imaju i neizmirene porezne obveze. Tom mjerom su trebala biti obuhvaćena 164 porezna obveznika, a neki od njih su u međuvremenu blokirani, neki su podnijeli zahtjev za odgodu plaćanja putem sporazuma i te mjere nisu provedene do kraja. Podsjetio je kako su aktivnosti počele prije nešto više od dva mjeseca, kada su također pokrenuli aktivnosti naplate javnih prihoda i kada su ih odlukama Vlade FBiH prolongirali za 60 dana.

– Svrha ovog postupka Porezne uprave je naplata javnih prihoda koja neće ugroziti poslovanje ovih “subjekata” jer “subjekti” koji su obuhvaćeni ovom mjerom obavljaju djelatnost za širu društvenu zajednicu – istakao je Isović.

Naglasio je kako će im se dozvoliti plaćati samo ono što je potrebno za obavljanje njihove djelatnosti, te se neće dozvoliti isplata plaća bez doprinosa.

Isović je naglasio kako “obuhvat ovog ograničenja” nije usmjeren ni na jednu djelatnost, već na sve obveznike koji su se našli u situaciji da nisu izmirili svoje porezne obveze i nisu zaključili sporazum s Poreznom upravom.

– Neke izjave kako smo se mi koncentrisali na određena podučja Federacije BiH ili na određene porezne obveznike, nisu točne. Nastojimo prema svim poreznim obveznicima imati jednak tretman bez obzira kakvu djelatnost obavljaju i na kom području Federacije rade – kazao je Isović.

Svi problemi su u Poreznoj upravi

Komentirajući izjave federalnog ministara zdravstva, Isović je rekao kako razumije nastojanja svakog ministara u svom se resoru boriti za to da se ova pitanje riješe. Međutim, kako je dodao, svaki ministar to rješava iz kuta svog resora, a svi ti problemi su u Poreznoj upravi, prenosi Fena.

– Mi zagovaramo jedinstveno rješenje ili zakonsko rješenje za sve ove porezne obveznike – kazao je Isović.

Moguća rješenja za izlazak iz trenutne situacije, kako je kazao Isović, su uplata duga ili sporazum s Poreznom upravom, te nova zakonska rješenja.

– Ja osobno znam cilj kojem PU treba ići, znam i put do tog cilja. Koliko ćemo prepreka imati, to ne mogu predvidjeti, niti se time zamaram, ali od tog cilja i puta PU neće i ne može odustati – naveo je Isović.