Published On: Thu, Jan 8th, 2015

Ismijavali Isusa, Muhameda, Židove, ‘velike’ i predvidjeli svoju smrt

”Ubit će nas, ali ako odustanemo, oni su pobijedili”, izjavio je prije dvije godine zagrebačkom Jutarnjem listu Philippe Val ubijeni urednik satiričnog tjednika Charlie Hebdo i tako prorekao svoju sudbinu.

“Svetinja neke vjere može biti svetinja samo za njezine pripadnike. Gdje bi svijet bio ako bi se poštovali svi vjerski tabui?”. Rečenica je to kojom se branio ubijeni urednik satiričnog tjednika Charlie Hebdo na suđenju u Parizu prije osam godina kada su islamske organizacije tražile visoke kazne i zabranu ovog časopisa zbog karikatura proroka Muhameda.

”Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka ekstremista će pobijediti i u svijetu i u Francuskoj”, izjavio je u, između ostalog u svojim medijskim Val, koji je nosio pseudonim Charb i koji je s još 11 ljudi, od čega troje karikaturista, ubijen u srijedu u Parizu.

Charlie Hebdo, satirični tjednik, koji se godinama nalazio na udaru, prvenstveno islamske, javnosti zbog karikatura kojima je kritizirao svijet.

No, tjednik se nije bavio samo kritikom radikalnog islama, već svih religija. Tako su na stranicama ovog časopisa ismijavani, osim Muhameda, i Isus i papa i stavovi Židova te francuskih i svjetskih uglednika.

”Ne tražimo od striktnih muslimana da čitaju Charlie Hebdo, kao što ni mi ne bismo išli u džamiju da slušamo govore koji su protiv svega u što vjerujemo”, poručio je Charb u jednom od intervjua.

Charlie Hebdo, kao medijski projekt rođen je još 60-tih godina prošlog stoljeća pod imenom Hara-Kiri kojeg su izdali Georges Bernier, Francois Cavanna i Fred Aristidès.

No, pojedini autori njegovu povijest vide čak u dobu francuskog novinarstva koja seže od skandaloznih naslova koji su diskreditirali Marie-Antoinettu uoči francuske revolucije te kraljevsku obitelj u 18. stoljeću s ilustriranim pričama.

Spomenuti Hara-Kiri se zbog cenzuriranja satiričnog izvještaja o pogibiji 146 ljudi u jednom noćnom klubu, u kojem je ismijavao senzacionalizam medija, 70-tih godina odlučio na promjenu imena te se preimenovao u Charlie Hebdo.