Published On: Pet, ruj 13th, 2013

Island odlučio ne ući u EU: “Raspustili smo pregovarački tim i više se neće održavati sastanci po tom pitanju”

Islandska Vlada prekinula je sve pregovore oko ulaska u Europsku Uniju nakon što su donijeli odluku kako ne žele postati članica. Pregovarački tim je raspušten i poručeno je kako se više neće održavati sastanci po ovom pitanju. Drugim riječima – Island je sada, nakon više mjeseci očekivanja, i službeno donio odluku kako odustaju od pristupanja Europskoj Uniji.

“Raspustili smo naše pregovaračke timove i po tom pitanju se više neće održavati summiti”, istaknuo je jučer islandski ministar vanjskih poslova, Gunnar Bragi Sveinsson, za vrijeme govora u parlamentu. “Vlada je složna po ovom pitanju. Proces se suspendira. No nikome ne zatvaramo vrata, pojačati ćemo našu komunikaciju i veze s Europskom Unijom, ali joj se nećemo pridružiti”, rekao je.

Da će doći do ove odluke Reykjavika mnogima je bilo jasno već u travnju ove godine kada je euroskeptična koalicija desnog centra preuzela vlast nad zemljom. Već u svibnju glavni islandski pregovarači o pristupanju Europskoj Uniji poslani su na “dugi godišnji odmor”.

Podsjetimo, Island je pokrenuo pregovore o pristupanju EU nakon financijske krize 2009. No, ekonomska situacija kasnije se znatno popravila te se sukladno tome i stav javnosti okrenuo protiv ulaska u EU.

Dakako, Islandu nikako u ovom trenutku ne bi odgovarao ulazak u EU jer bi time bile nametnute i kvote na njihov ribolov, koji je jedna od glavnih grana njihove industrije.

Iz Europske Komisije samo su kratko prokomentirali kako ih ova odluka islandske Vlade ne iznenađuje.

Islandski predsjednik, koji vlada već u 5-om mandatu (od 1996), ove godine je zadobio međunarodnu pažnju kada je izjavio da banke treba “pustiti da propadnu”

advance