Published On: Pon, pro 23rd, 2019

Islamske vođe: „Naše se zemlje u trgovini trebaju služiti zlatom, a ne dolarom“

Na velikom summitu vođa islamskog svijeta prošlog tjedna u Kuala Lumpuru su se vodile važne rasprave o budućnosti islamskog svijeta. Bez sudjelovanja u radu foruma predstavnika Pakistana, Saudijske Arabije i Indonezije ključne teme su bile sukob u Jemenu, kriza Rohingya u Mianmaru, situacija s Ujgurima u Kini, spolna i ekonomska nejednakost koja pogađa brojne islamske države i na kraju hvalevrijedna samokritika usmjerena protiv ekstremista u vlastitim redovima koji blate sliku islama u svijetu.

Malezijski premijer Mahathir Mohamad, koji je kao domaćin predsjedao forumom, usredotočio na nasilje koje se čini nad muslimanskim svijetom, ali  prije svega na nasilje koje su izvršili ekstremistički dijelovi islamskog ummeta, koji su najveći krivci za diskreditaciju samog islama i za sjetvu terora.

Međutim, to smo pojasnili proli tjedan u izvješću o radu „Islamske internacionale“, kako su je nazvali u medijima. Još jedan važan detalj je bio apel malezijskog premijera Mahathira Mohamada koji se nije čuo od vremena libijskog vođe Muammara Gaddafija, koji  je u obalnom gradu Sirte 9. listopada 2010.  na izvanrednom summitu Arapske lige i arapsko-afričkom summitu, gdje je najavljeno osnivanje ujedinjene Afrike, promoviran „zlatni dinar“, čija bi se protuvrijednost u zlatu čuvala u Sirtu. To je bio znak za uzbunu kolonijalne elite i jedan od razloga za likvidaciju vođe Libije i vizionara afričkog i arapskog svijeta.

Sada je, na velikoj islamskoj konferenciji, iako oprezno, kako ne bi izazvao bijes elita, malezijski premijer otvoreno promicao ideju sustava naplate u bilateralnoj trgovini među islamskim zemljama u zlatu, kako bi zaštitile svoje gospodarstvo od aktualnih i mogućih budućih sankcija, izvijestio je Reuters.

Govoreći na kraju islamskog summita u Maleziji u subotu, premijer Mahathir Mohamad je rekao da muslimanskim zemljama ponekad prijete sankcije i da je važno da one budu samostalne, prenosi logično.com

„Malezija, Iran, Turska i Katar pregovarali su o uspostavi  baratnog sustava međunarodne trgovine uz korištenje zlata“, rekao je Mahathir, prenosi Bloomberg.

Inicijativa će, bez sumnje, biti udarac za međunarodne sustave naplate koje kontroliraju SAD. Vrijedno iskustvo u ovom području ima Iran, koji se godinama služi „Zlatnim putom svile“, sustavom naplate kojim je izbjegavao međunarodne sankcije prije postizanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinulo je trgovinske veze s Katarom zbog optužbi da podržava terorizam, tvrdi Katar. Iran je podvrgnut američkim sankcijama otkako se Trumpova administracija povukla iz nuklearnog sporazuma sa zaljevskom državom prošle godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na konferenciji pozvao muslimanske zemlje da odustanu od stranih valuta u trgovini, očito se referirajući na američki dolar, te da umjesto njega prelaze na svoje nacionalne valute. Turski čelnik upozorio je da je to pitanje “postalo posebno važno, čak i hitno zbog  razgovora o trgovinskim ratovima”, dodajući da bi muslimanske nacije trebale zaštititi svoje financijsko tržište od “šokova i manipulacija” vlastitim platnim sustavima.

Saudijska Arabija bojkotirala je samit, tvrdeći da ova nova inicijativa dijaloga potkopava saudijsku „Organizaciju islamske suradnje“ sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.

Nema odgovora na pitanje koliko je zemalja pozitivno ocijenilo prijedlog malezijskog premijera, ali ideja o korištenju zlata u bilateralnoj trgovini među islamskim zemljama u svijetu sigurno neće biti dobro primljena u Washingtonu i kod financijske elite, kojima je provizija u međunarodnim sustavima naplate jedan od najvećih izvora prihoda.

Bloomberg

Veliki sastanak svih islamskih vođa u Maleziji odrzan bez Pakistanaca i Saudijaca

Pročitajte kako se može koristiti zlato za trgovinu i za dedolarizaciju

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare