Published On: Sri, lis 25th, 2017

Islamska zajednica o istupu patrijarha Irineja: Zabrinjava oživljavanje ideje “Velike Srbije”

Kako se dalje navodi u saopćenju, nacionalistička retorika, viktimizacija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornost za zločine devedesetih, a posebno zločin genocida na kojem je nastao današnji bosanskohercegovački entitet RS dok se drugi pozivaju da postupaju drugačije ne doprinose procesu suočavanja sa prošlošću niti izgradnji povjerenja. Naprotiv, izjavama da je “Srbija gdje god žive Srbi” počeo je rat devedesetih na ovim prostorima.

“Još jednom se pokazalo da je ideja ‘Velike Srbije’ koja je prouzrokovala stradanja miliona ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo kroz istupe zvaničnika i različite političke i društvene inicijative oživljava”, stoji u ovom saopćenju te dodaje: “Islamska zajednica, kao najveći stradalnik u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća (100 ubijenih imama, na stotine stradalih u logorima srpske vojske, 614 porušenih džamija, preko 1000 drugih objekata), izražava svoju zabrinutost i upozorava evropsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC. Ujedno Islamska zajednica polaže i nadu da pravoslavno svećenstvo i vjernički pravoslavni narod u BiH ne podržava ovakve izjava gospodina Irineja koje potkopavaju suverenitet naše države i siju razdor među narodima.

“Na kraju jedino s čim se u IZ slažemo u izjavama gospodina Irineja jeste njegova konstatacija da ‘narod koji stvara istoriju na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost'”, kaže se na kraju saopćenja Rijaseta IZ u BiH.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x