Published On: Wed, Aug 12th, 2015

Islamska država: Ubili smo Salopeka

AFP JE objavio informaciju o tome kako je Islamska država javila da je pogubila Tomislava Salopeka, Hrvata otetog u Kairu 22. srpnja. Na internetu su se potom pojavile i slike pogubljenog Salopeka, čija autentičnost još uvijek nije službeno utvrđena. Index i ostali vodeći hrvatski medijineće objaviti fotografiju smaknuća koju su objavili teroristi te apeliramo na čitatelje da učine isto.
Tijek događaja:
19:10 “Nadam se da nije istina, jer je prešokantno ovo što sam vidio na internetu. Mi ćemo se i dalje moliti, mi kao vjernici ne smijemo pasti u malodušnost i počiniti iste zločine kao naši neprijatelji. Nada postoji i postojat će dok ne bude službeno potvrđeno, a nadam se da i neće”, rekao je župnik Križanović u Vrpolju, komentirajući informacije o pogubljenju Salopeka. >>> Opširnije
18:30 Dinamo je odlučio da će se uoči utakmice sa Splitom u subotu na Maksimiru održati minuta šutnje za Salopeka.
18:15 “Želim ovdje čvrsto reći, sve dok postoji i jedan tračak nade, i jedan promil šanse da je Tomislav živ mi nastavljamo raditi, nastavljamo potragu i nastavljamo spašavanje njegovog života”, poručila je Kolinda. >>> Opširnije
18:00 “Ovaj čin pokazuje da su se egipatski članovi Islamske države vratili iz Sirije i Iraka i preuzeli potpunu kontrolu nad ‘Pokrajinom Sinaj’ i provede istu strategiju IS-a”, rekao je Mathieu Gudiere, profesor islamskih studija na sveučilištu u Toulouseu. >>> Opširnije
17:37 Kolinda je najavila izjavu za medije u 18 sati.
17:10 “Nažalost moramo prekinuti tišinu. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem da ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina, ne znam hoćemo li i moći idućih dana, ali ono što smo vidjeli ne izgleda dobro. Izgleda grozno.”, rekao je Milanović u obraćanju javnosti.>>> Opširnije
16:40 “Pričekajte, obitelj još nema nikakvu informaciju”, poručio je prijatelj obitelji Salopek novinarima koji su danas po objavi prvih vijesti o tragičnom ishodu stigli pred njihovu kuću. Na terasi kafića u središtu mjesta svi su suzdržani. Tragična vijest bila je, na žalost, najvjerojatniji ishod cijele priče, ali je svima lakše bilo vjerovati da će sve ipak dobro završiti, komentar je skupine mladića koji su poznavali Tomislava Salopeka.
15:15 Reuters napominje da uz fotografiju ubijenog muškarca, za kojeg teroristi tvrde da je Salopek, stoji kopirani tekst vijesti iz arapskih medija s naslovima: “Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma” i “Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu”.
14:55 Tomislav Salopek odlučio je otići u inozemstvo kako bi osigurao egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Diplomirani geodet sa svjedodžbom Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković”, Tomislav je bio vjerni navijač zagrebačkog Dinama, a 31. rođendan je proslavio tek nedavno, u lipnju. Od poznanika i susjeda obitelji Salopek posljednjih se dana moglo čuti da je čitavoj obitelji odvojenost oduvijek teško padala, to više što Tomislav nije imao mnogo prilike uživati u odrastanju svog sinčića… Ostatak Tomislavove životne priče pročitajte ovdje.
14:45 Prošla su tri tjedna od Tomislavove otmice. Kako se cijeli slučaj razvijao i što se poduzimalo kako bi se zatočenog Hrvata spasilo možete saznati ovdje.
14:25 Ukoliko vijest o smrti Tomislava Salopeka bude službeno potvrđena, ovo će biti deveta egzekucija zapadnog državljana od strane terorista Islamske države. O ostalim žrtvama radikalnih krvnika pročitajte ovdje.
14:15 Kolinda Grabar-Kitarović putem medijskog priopćenja obznanila je kako “otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova”.
14:00 Zoran Milanović održat će izvanrednu konferenciju za javnost u 17 sati. Milanovićevo obraćanje uživo pratite ovdje.

Na džihadističkih forumima navodno se pojavila i fotografija ubijenog Tomislava Salopeka, koja se proširila društvenim mrežama. Uz fotografiju se pojavljuje i natpis “Ubojstvo hrvatskog zatočenika, zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protiv Islamske države”. Autentičnost fotografije još uvijek nije potvrđena.
Milanović najavio izvanrednu konferenciju u 17 sati
Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Indexu su rekli kako u ovome trenutku “ne mogu ništa potvrditi” te kako će informirati javnost u trenutku kada budu mogli. Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je kako Egipat provodi vlastite provjere, prenosi Reuters.
“Vidjeli smo vijest na internetu i upravo radimo vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja”, rekao je.
Zoran Milanović najavio je konferenciju za javnost u 17 sati u Banskim dvorima, koja će se uživo moći pratiti ovdje.
 
Podsjetimo, Salopek je otet dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).
Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.
Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.
Iako Egipat ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, ta je država dosad bila pošteđena otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji.
Pobunjenici sa Sinaja
Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.
Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante.
Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo.
Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.