Published On: Wed, Oct 7th, 2015

ISLAMSKA DRŽAVA REGRUTIRA U BIH: Odlaze u ratnu zonu s obiteljima, opasni su kad se vrate

Sve masovnije pridruživanje terorističkim skupinama diljem svijeta opasnost je s dugoročnim posljedicama na koju se mora već danas odgovoriti, ocjena je sudionika međunarodne konferencije pod nazivom “Strani teroristički borci – izazov za jugoistočnu Europu” koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva sigurnosti BiH i OESS-a u srijedu održana u Sarajevu.

Konferencije je okupila stotinjak sudionika iz međunarodnih te nevladinih organizacija kao i tijela vlasti država regije izravno ugroženih odlaskom njihovih državljana na ratišta u inozemstvu, poglavito na ona u Siriji i Iraku.

BiH sudi 17-orici zbog djela vezanih uz terorizam

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić kazao je  kako je za njegovu zemlju posebice zabrinjavajuće to što se razmjerno veliki broj njenih državljana u kratkom roku odlučio pridružiti terorističkoj organizaciji Islamska država (IS):
“Među njima je najviše mladih osoba a zabrinjava i to što u zone sukoba vode cijele obitelji, čak i malodobnu djecu”, kazao je Krešić.

Osim što doprinose ostvarivanju ciljeva terorističke ideologije takve osobe sigurnosna su prijetnja i za zemlje iz kojih odlaze kada se jednom u njih vrate, istaknuo je.

Unutar BiH se, govori, poduzimaju dodatne mjere jačanja sigurnosnog i obavještajnog sektora te zaštite osjetljive infrastrukture kao i preventivno djelovanje. Izravni rezultat toga su, kaže, pokrenuti pravosudni postupci u tri predmeta protiv ukupno sedamnaest osoba.

Oduzimati putovnice i uskratiti vize

Podsjetio je da je u utorak Sud BiH izrekao prvu presudu za pokušaj pridruživanju IS-u:
“Ranije smo taj problem gurali pod tepih a on nas je sada sustigao. Ako je novačenje tih osoba trajalo godinama, godinama će trajati i njihova deradikalizacija”, rekao je Krešić.

“Teroristička prijetnja postoji svugdje”, kazao je voditelj misije OESS-a u BiH Johnatan Moore. Podsjetio je na  teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku koji je izvela osoba koja nikada nije bila u Siriji i Iraku.  Jedan od odgovora, po njegovu sudu, je jačanje obitelji i društvene umreženosti, posebice kada je riječ o mladim ljudima.

Direktor Središta za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe (RACIVAC) Branimir Mandićukazao je da su učinkovite regionalne kontrole granica uz moguće oduzimanje putovnica i uskraćivanje viza kako bi se spriječio odlazak na strana ratišta. Ocijenio je važnim i razmjenu obavještajnih informacija o financijskim transakcijama a izazov je i korištenje interneta i društevnih mreža koje služe za novačenje potencijalnih terorista.