Francuska i Velika Britanija, također potpora SDF-a, pozdravile su subotnju pobjedu, no američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo upozorava kako “i dalje ima posla za obaviti”.

Nakon pada Baghouza Sirija ostaje podijeljena između predsjednika Bashara al-Assada, pobunjenika koje podržava Turska i SDF-a predvođenog Kurdima.

Assad i njegovi iranski saveznici žele vratiti cijelu Siriju pod vlast Damaska, a Turska prijeti da će protjerati SDF kojima dominira kurdski YPG. Ankara YPG smatra produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja se više desetljeća bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje.

Ostanak američkih snaga na sjeveroistoku Sirije mogao bi spriječiti sukob između Kurda i Turske, no američki predsjednik Donald Trump je krajem prošle godine najavio kako će povući vojsku SAD-a iz te bliskoistočne države u kojoj borba traje više od osam godina.

Abdi je u svom govoru u subotu pozvao Assada da prizna autonomnu vladu na područjima kojima vlada SDF, a Tursku da napusti dijelove sjeverne Sirije koje je osvojila.

Nastanak Islamske države

Islamska država započela je kao ogranak al Qaede u Iraku, nakon čega je iskoristila građanski rat u susjednoj Siriji da zauzme tamošnji teritorij i odvoji se od te svjetske džihadističke organizacije.

Mosul je osvojila 2014., a potom je obrisala granicu između dviju država i pozvala svoje pobornike diljem svijeta da se pridruže toj džihadističkoj utopiji sa svojom valutom, zastavom i putovnicama.

Djelovanje je financirala proizvodnjom nafte, ucjenama i krađom antikviteta. Izvršila je genocid nad nekoliko manjina, održavala je aukcije porobljenih žena i javna smaknuća koja je širila po društvenim mrežama, a njezino stanovništvo je strogo kažnjavano za sitne prekršaje.

Time je stvorila niz neprijatelja koji su je 2017. protjerali iz Mosula i sirijskog grada Raqqe, neslužbene prijestolnice, da bi se na kraju svela na selo Baghouz na Eufratu.

Bijeg civila i pobornika militanata

Tijekom protekla dva mjeseca oko 60 tisuća ljudi pobjeglo je s područja pod kontrolom Islamske države, pogođeno SDF-ovim bombardiranjima i nestašicama hrane.

Intenzivni zračni napadi u potpunosti su razorili neke okruge, a skupine za ljudska prava tvrde kako je ubijen i velik broj civila koji su činili polovicu onih koji su, prema tvrdnjama SDF-a, izbjegli iz Baghouza. Među njima su bile i žene iz etničke skupine Jazida koje su bile seksualne ropkinje militanata.

Enklavu su napustile i tisuće pobornika Islamske države, uključujući mnoge žene iz inozemstva koje su se udale za džihadiste. SDF ih u izbjegličkim logorima pokušava razdvojiti od žrtava militantnog režima.

Sudbina žena militanata postala je problem za zapadne države čije su državljanke, no koje ih smatraju sigurnosnom prijetnjom i ne žele ih ponovno primiti. (Hina)