Published On: Čet, ožu. 23rd, 2017

Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Londonu

Teroristička grupa Islamska država tvrdi da je odgovorna za napad u Londonu u kojem je ubijeno troje ljudi i napadač, objavila je ISIS-ova medijska agencija A’maq.

Rekli su kako je napadač bio “vojnik Islamske države”. Tvrde kako je napadač odgovorio “ISIS-ovim pozivima da napadaju građane koalicije”, referirajući se na koaliciju koja se bori protiv njih.

Nije spomenuta direktna povezanost

U tekstu izjave nije spomenuta njihova izravna povezanost s napadom za koji su britanski istražitelji ranije rekli da je vjerojatno “inspiriran islamskim terorizmom”.

ISIS je praktički preuzeo odgovornost za sve terorističke napade koji su se dogodili u posljednje vrijeme, pa i za one koje nisu izravno organizirali ili izveli, ali ih je javnost povezala s njihovom ideologijom.

Britanska policija dosad je uhitila osam osoba

Britanska premijerka Theresa May ranije je u parlamentu održala govor u kojem je poručila da terorizam neće prevladati već će biti poražen. Pozvala je Britance da nastave sa svakodnevnim životom i ustraju u britanskim vrijednostima. Za muškarca koji je u srijedu izveo krvavi napad kod parlamenta je kazala da je rođen u Velikoj Britaniji te da je poznat obavještajnim službama.

Također je potvrdila da ga je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi “nasilnog ekstremizma”, ali da je u toj istrazi proglašen “perifernom osobom”. Po njezinim riječima, prije napada u srijedu nije bilo nikakvih dojava o takvoj namjeri ili zavjeri.

Britanska policija dosad je uhitila osam osoba u istrazi napada u kojem je ubijeno troje ljudi, a ranjeno više od 40. Uz 12 Britanaca, među žrtvama su i troje francuske djece, dvoje Rumunja, četiri građana Južne Koreje te državljani Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, Grčke i SAD-a. piše Telegram.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer