Published On: Mon, Sep 14th, 2015

Islamska država blefira da će napasti veleposlanstva u Sarajevu

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da je prijetnja napadom “Islamske države” na veleposlanstva i rezidencije Japana i Saudijske Arabije u BiH običan blef obavještajnog centra ove terorističke organizacije, kojim se želi zaplašiti javnost.
Galijašević kaže da pisanje magazina “Dabiq”, putem kojeg “Islamska država” širi svoju propagandu, da su diplomatska predstavništa Japada i Saudijske Arabije u BiH mete napada, trebaju samo zaplašiti javnost jer ova teroristička organizacija tako ne radi, piše Srna.
On je rekao Srni da “Islamska država” nema razloga da napada ove dvije zemlje, jer ima podršku Saudijske Arabije, dok joj Japan ni malo ne smeta, piše Srna.
“‘Islamsku državu’ drže Saudijska Arabija i Turska”, kaže Galijašević i dodaje da ova teroristička organizacija ne bi bila ništa bez Saudijske Arabije.
Sa druge strane, kaže Galijaševićm, u BiH ne postoji ni jedna prijetnja po “Islamsku državu”.
Prema njegovim riječima, BiH ni na koji način ne smeta “Islamskoj državi” – ni u sigurnosnom, niti u bilo kom drugom smislu.
“‘Islamska država’ nijedan teroristički napad nije najavila na ovaj način, a da je ministarstvo sigurnosti neke zemlje odgovorilo na to ‘podigli smo stupanj sigurnosti i pratimo stanje i čuvamo’. Mislim da su prijetnje obična šarena laža”, rekao je Galijašević.
On kaže da “Islamska država” nema razloga da na teritoriji BiH uopće napada diplomatska predstavništva Japana ili Saudijske Arabije, niti su oni mete.
(Srna)