Published On: Pon, lip 13th, 2016

ISLAMISTIČKI NAPAD NA FLORIDI Obama osudio “čin terora i mržnje”, Trump “zadovoljan što je bio u pravu”

Američki predsjednik Barack Obama osudio je u nedjelju najgori pokolj u Sjedinjenim Državama u kojemu je 50 ljudi ubijeno u gay klubu na Floridi nazvavši ga “činom terora i mržnje”.

“Sada znamo dovoljno da možemo reći kako je to čin terora i mržnje”, kazao je američki predsjednik u veoma kratkom govoru koji je izravno prenošen iz Bijele kuće.

“Nikakav čin terora i mržnje ne može promijeniti ono što jesmo”, istaknuo je dok se u zemlji zaoštrila retorika protiv homoseksualaca i muslimana, posebno zbog predsjedničke utrke.

Kandidat republikanske stranke Donald Trump koji je tijekom čitavih predizbora poticao na mržnju, izrazio je “zadovoljstvo” što je bio u pravu u vezi s radikalnim islamističkim terorizmom.

Zatražio je ostavku predsjednika ne bude li htio koristiti taj izraz drag desnici, ali se predsjednik Obama odbija njime koristiti kako ne bi stigmatizirao čitavu jednu zajednicu.

Obama je ocijenio da je “FBI (savezna policija) dobro učinio što je počeo istragu zbog terorizma”, premda motivi ubojice još nisu jasni, prenosi Hina.

Obama  je odlučio da se sve zastave na saveznim zgradama spuste na pola koplja u počast žrtvama.

Ubojicu su mediji identificirali kao 29-godišnjeg Omara Seddiquea Mateena, američkog državljanina afganistanskog porijekla. Napadač je djelovao sam i ustrijeljen je u pucnjavi s policijom.

Navodno se zakleo na vjernost  Islamskoj državi tijekom poziva broja hitne službe, prenose CNN i NBC.

AMAQ, novinska agencija povezana s džihadistima IS-a, također tvrdi da je ubojica “borac ISIL-a”.

Uz 50 mrtvih, u pokolju je i 53 ranjenih, po zadnjem izvještaju vlasti koje su pozvale na darivanje krvi.

Ministar unutarnje sigurnosti Jeh Johnson i ministrica pravosuđa Loretta Lynch otkazali su sudjelovanje na ministarskoj sjednici predviđenoj u Pekingu./HMS/