Published On: Uto, svi 14th, 2013

Iskopali stećke i prebacili ih na drugu lokaciju

SARAJEVO– Rudolf Bošnjak iz Sarajeva upozorio je da su, na planini Ozren, u općini Ilijaš, kod doma Planinarskog društva “Igman” iz Sarajeva iskopana dva stećka i premještena na drugu lokaciju.
On u pismu ističe da su ti stećci prvobitno bili na prostoru prekoputa planinarskog doma, a „sad ih je neko iskopao i oskrnavio zaštićenu nekropolu“.
– Iskopani stećci su trenutno pored planinarskog doma na Ozrenu. Koja je to inteligencija i nastrana pamet ovo uradila – navodi u pismu Bošnjak i upozorava da se radi o kaznenom  djelu te apelira na Komisiju za zaštitu spomenika BiH da se pozabavi ovim slučajem.
Bošnjak također upozorava da su grobovi ispod stećaka ostali otvoreni, nakon što su ovi srednjovjekovni spomenici premješteni.
Iz Planinarskog društva “Igman” navode da su radi zaštite stećci prebačeni na plato pored objekta doma. Ističu da ni ranija lokacija nije njihovo izvorno mjesto te da su na toj lokaciji stećci „bili u blizini potoka, zatrpani smećem i drugim otpadom te izloženi propadanju“.
FENA