Published On: Uto, lip 11th, 2013

Iskalili su sav bijes na meni, slomili mi ruku i natjerali me da potpišem da sam se povrijedio prilikom pada!

Jan Ivan Jusić sigurno će dugo pamtiti proteste ispred Parlamentarne skupštine na Marindvoru. Tog dana, Jusiću je prilikom hapšenja slomljena ruka.

Prema Jusićevim riječima, tog dana bio je sa drugom na protestima izražavajući građansko neslaganje sa neradom izabranih parlamentaraca. Sutradan, u petak, namjeravao je ići na Filozofski fakultet gdje je imao ispit iz predmeta Savremeni jezik (koji je položio iako je imao povrijeđenu ruku, op. a).

U jednom trenutku grupa mladih policajcima, koji su napravili kordon kroz koji su iz zgrade izašli parlamentarci, počela je dobacivati: “Šta je pi*ke”, na što policajci izgleda nisu ostali hladnokrvni.

“Pored mog druga Amara Spahića i mene, tu je bilo još 20-ak ljudi. Policija nas je okružila i napravila zamku. Drug i ja krenuli smo prema gradu. Tad su nas zaganjali specijalci, kao i policajci u civilu i uniformi. Bilo ih je 10-ak. Mene su uhvatili prvog i na meni iskalili sav bijes. Oborili su me ispred crkve udarcem pendrekom po nozi, a onda tukli šakama i nogama. Čuo sam da jedan drugom kaže da me ne tuku po licu. U autu su me tukli šakama po glavi i govorili: ‘Ko je pi*ka’. Tukli su me iako sam vikao: ‘Niko, niko’. Kasnije, prilikom ispitivanja, natjerali su me da potpišem zapisnik da sam se povrijedio prilikom pada”, priča  Jusić.

Mladić je počeo osjećati bolove te je rekao da mora ići do CUM-a. Na to su mu policajci odgovorili da može do bolnice, ali da ga u tom slučaju moraju zadržati u policiji 24 sata, a možda i duže.