Published On: Sub, stu 4th, 2017

ISIS PRED KONAČNIM PORAZOM: U Iraku kontroliraju samo jedno selo, a u Siriji jedan grad, gdje je Bagdadi?

Samoprozvani kalifat Islamske države danas je stigao na rub svog konačnog poraza jer su snage sirijske vlade oslobodile posljednji veći grad na jednoj strani, dok su iračke snage oslobodile zadnji značajan grad na drugoj strani granice.  

Gubici militanata na obje strane smanjili su “kalifat” koji je nekoć vladao milijunima ljudi na jedan sirijski pogranični grad, jedno selo na obali Eufrata u Iraku, te neke dijelove pustinje.  Službenici obiju strana objavili su da će do konačnog poraza militanata doći brzo, iako strahuju da bi oni mogli prijeći na gerilsko ratovanje, odnosno da će i bez teritorija kojeg trebaju braniti biti sposobni izvoditi napade.

Irački premijer Haidar Abadi objavio je u petak da su vladine snage osvojile al Kaim, grad blizu granice sa Sirijom. Time je fundamentalistima koji su 2014. osvojili trećinu Iraka ostalo samo selo Rava koje je smješteno nizvodno niz Eufrat, na drugoj strani obale. Na sirijskoj strani sukoba su vladine snage objavile pobjedu u Deir al-Zoru, posljednjem većem gradu u istočnoj pustinji u kojoj su militanti i dalje prisutni. Sirijska vojska sad se nalazi oko 40 kilometara od Abu Kamala, sirijskog grada koji se nalazi na granici preko puta al Kaima, i priprema se na završni sukob.

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koja bombardira položaje Islamske države (IS) i daje podršku saveznicima na tlu na obje strane sukoba je prije pada al-Kaima objavila da militanti imaju još samo par tisuća vojnika koji su se zatvorili u dva granična mjesta.

“Očekujemo da će sad pokušati pobjeći, no svjesni smo toga i napravit ćemo sve što možemo da uništimo čelnike IS-a”, istaknuo je američki pukovnik Ryan Dillon.

“Nastavkom lova na IS u tim najmanjim područjima …svjedočimo da bježe u pustinju i da se tamo pokušavaju sakriti u pokušaju da se vrate kao pobunjenička teroristička skupina”, naglasio je pukovnik.

“Ideja Islamske države i virtualnog kalifata, to neće biti poraženo u narednom vremenu. I dalje će postojati prijetnja IS-a”, zaključio je Dillon.  Vjeruje se da se u pustinji u blizini granice krije i čelnik te fundamentalističke skupine Abu Bakr al-Bagdadi, prenosi Hina.

Opkoljeni iz svih smjerova

Nakon što je ove godine protjerana iz svojih neslužbenih prijestolnica, Mosula u Iraku i Rake u Siriji, Islamska država je svedena na sve manji prostor pustinje okružen neprijateljima koji uključuju većinu država iz regije i svjetskih sila.

U Iraku je suočena s režimskom vojskom i naoružanim šijitskim skupinama koji imaju podršku međunarodne koalicije predvođene SAD-om, te Irana. SAD u Siriji podržava savez kurdskih i arapskih paravojski koje se bore sjeverno i istočno od Eufrata, dok Iran i Rusija podržavaju vladu predsjednika Bašara Al-Asada.

Pobjeda sirijske vojske u petak u Deir al-Zoru, na zapadnoj obali Eufrata, predstavila je kraj dva mjeseca duge bitke za kontrolu nad tim gradom koji je središte sirijske naftne industrije.

Islamska država je godinama držala u opsadi vladinu enklavu na tom području sve dok početkom rujna nije stiglo sirijsko vojno pojačanje, čime je započela borba za džihadističke dijelove grada.

“Oružane snage su u suradnji sa saveznicima u potpunosti oslobodili grad Deir al-Zor iz ruku terorističke organizacije” IS-a, objavili su sirijski državni mediji. Pretražene su gradske ulice i zgrade u potrazi za minama i zamkama koje su ostavili borci IS-a, otkrio je sirijski vojni izvor. On je dodao da ne vjeruje da će konačna borba za granični grad Albu Kamal uključivati “žestok otpor” jer se velik broj boraca na drugim mjestima predao.

“Neki će se boriti do smrti”

“Neki od njih će se boriti do smrti, no neće moći ništa učiniti”, smatra izvor.  Grad je “opkoljen sa svih strana, nema zaliha, moral je pao, te su zbog toga svi elementi snage te organizacije gotovi”, tvrdi izvor, te dodaje da će jednom kad Albu Kamal padne, Islamska država “postati organizacija koja će prestati postojati kao hijerarhijska struktura”, dodaje izvor.

“Postat će skupina raštrkanih pojedinaca, neće više biti organizacija sa sjedištem,  vodstvom i područjima pod svojom kontrolom”, zaključio je./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x