Published On: Wed, Jul 6th, 2016

ISILOVA BURZA MESOM POTLAČENIH Islamska država’ preko aplikacije prodaje jezidske žene

Ekstremisti “Islamske države” formirali su bazu podataka o jazidskim ženama koje drže u seksualnom ropstvu, kako bi ih spriječili da pobjegnu, a prodaju ih preko aplikacije na pametnim telefonima.

Neke od žena koje su uspjele pobjeći, kao i jazidski aktivisti, rekli su agenciji Associated Press da se u bazi nalaze fotografije oko 3.000 žena s imenima njihovih “vlasnika” i da ekstremisti ubijaju krijumčare koji oslobađaju zarobljenice.

Prema njihovim riječima, ekstremisti pomoću aplikacija na pametnim telefonima prodaju žene jedni drugima.

Jazidski aktivisti, čije su žene i djecu zarobili ekstremisti, pokazali su Associated Pressu jedan od postova na arapskom jeziku, u kojem se na prodaju nudi 12-godišnja djevojčica po cijeni od 12.500 dolara.

Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte i žive na sjeveru Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, islama i kršćanstva, sunitski ekstremisti Islamske države smatraju heretičkom.

U Iraku je prije rata živjelo oko pola milijuna Jazida, a njihov broj je danas nepoznat.

Ekstremisti su u kolovozu 2014. godine oteli više tisuća jazidskih žena i djece, a krijumčari su otada dnevno uspijevali osloboditi 134 zarobljenika.

Broj oslobođenih je, prema podacima kurdskih vlasti u Iraku, posljednjih tjedana pao na svega 39 osoba dnevno, prenosi Beta.

“Islamska država” gubi teritorija u Iraku, ali sve jače steže obruč oko žena i djevojaka koje drži kao seksualno roblje.

Nadija Murad, jedna od onih koje su uspjele pobjeći, pojavila se nedavno pred američkim Kongresom i Europskim parlamentom i pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne Jezidima.

“Islamska država ponosna je na ono što je učinila Jezidima. Ona ih koristi kao žive štitove, a zabranjeno im je otići. Gdje je svijet u svemu tome”, rekla je Murad zastupnicima Europskog parlamenta.

Kurdske lokalne vlasti u Iraku pomagale su siromašnim jezidskim obiteljima koje su krijumčarima platile 15.000 dolara za oslobađanje njihovih rođaka, ali za to više nemaju sredstava zbog ekonomske krize nastale padom cijena nafte i ratom protiv ekstremista../HMS/