Published On: Pon, stu 30th, 2020

ISIL U NIGERIJI PONOVNO DIVLJA: Zašto nas sudbina nigerijskih zemljoradnika ne boli kao sudbina žrtava ISIL-a u Austriji ili Francuskoj?

Svijet ne obilazi vijest o tome što je ISIL prije dva dana uradio u Nigeriji. Većinskoj muslimanskoj zemlji. Nigerija nije Austrija. Daleko je Nigerija od Austrije. “Ta povremena ratišta među muslimanima” nas ne zanimaju koliko zločin u tramvaju u Beču. A samo u deset godina ISIL je u nigeriji ubio 30.000 ljudi. Nema NATO bombi, nema prekida vijesti. Ljudi mirno u jednoj afričkoj državi provode genocid. Svijet šuti.

Strašan pokolj civila dogodio se tijekom vikenda na sjeveroistoku Nigerije, a broj mrtvih i dalje raste.

Prema zadnjim informacijama ubijeno je najmanje 110 osoba, većinom lokalnih poljoprivrednika.

 

Uloga Boko Harama u pobjedi nigerijskog predsjednika Buharija

Pokolj je krenuo u popodnevnim satima u subotu na prostoru naselja Koshobe i okolnih manjih sela. Riječ je o prostoru koji se nalazi u blizini grada Maiduguri i nasiljem i sukobima teško pogođenoj nigerijskoj sjeveroistočnoj provinciji Borno.

Iako za sad nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj krvavi pokolj, činjenica je da su do sad ovakve masakre često izvodile skupine kao što su Boko Haram i njihova odvojena frakcija ISWAP (Islamska država u provinciji zapadne Afrike).

Svjedoci navode kako su naoružane skupine na motorima došle u polje gdje su radili muškarci i žene. Krenuo je brutalni napad, pokolj, nekima su odrubljene glave, dio žena odveden je u zatočeništvo.

Najmanje 110 je ubijeno, a još puno veći je broj ranjenih. Ovo je najveći direktan napad na civile u Nigeriji ove godine, navodi UN-ov koordinator za humanitarna pitanja u Nigeriji, Edward Kallon.
Boko Haram i ISWAP operiraju u ovoj regiji.

Tijekom zadnjih desetak godina ubili su više od 30,000 ljudi, zbog njih raseljeno je nekoliko milijuna, a svoju kampanju terora šire i na okolne zemlje uključujući Niger, Kamerun, Čad i druge.