ISIL objavio video u kojem prijeti Španjolskoj

Islamska država (ISIL) u srijedu navečer je objavila snimak na španjolskom jeziku u kojem prijeti “osvetom” za osam terorista koje je ubila policija tijekom prošlotjednih napada u Barceloni i Cambrilsu.

Video je objavljen šest dana nakon napada za koje je ISIL preuzeo odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba, izvještava Xinhua.

Na snimku jedan borac ISIL-a, koji se predstavio kao “Al Qurtubi” na španjolskom govori: “Mi ćemo osvetiti masakr koji ste počinili, što sada radite Islamskoj državi?”

Na snimku su i fotografije napada u Barceloni, španjolskog premijera Mariana Rajoya, španjolskog kralja Felipea VI, te Younesa Abouyaaqouba, muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pješake u Las Ramblasu, usmrtivši 13 osoba.

U snimku se također spominje nekadašnje muslimansko kraljevstvo Španjolske, koje su Španjolci vratili pod svoju vlast 1492. godine.

”S Allahovom voljom, Al-Andalus će opet postati ono što je nekad bio … kraljevstvo Kalifata”, navodi se na snimku, te se muslimane poziva da “ne zaborave krv koju je prosula inkvizicija”.

”Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru”, dodao je drugi borac ISIL-a, koji se predstavio kao “Abusalman Andaluzijac”.

Španjolska se trenutno nalazi na četvrtom,od ukupno pet, nivoa opasnosti od mogućeg terorističkog napada, iako su nakon napada u Barceloni i Cambrilsu mjere sigurnosti povećane na kolodvorima, aerodromima i mjestima gdje se okupljaju velike grupe ljudi.

more recommended stories