ISIL napao Egipat, žele zauzeti Sinaj, ubijeno preko 100 terorista

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah al Sisi, prvi put za godinu dana odjeven u vojnu uniformu, rekao je da je njegova vlada spriječila pokušaj terorističke Islamske države da zauzme dio poluotoka Sinaj i tamo uspostavi svoju vladavinu.

Sisi je rekao kako su pripadnici ISIL-a pokušali proglasiti “Islamsku državu, po svom konceptu, na poluotoku Sinaj” i zahvalio vojsci, jer je “uspjela spriječiti veoma veliki plan”.

– Nitko ne može Egipćanima nametati nešto što oni ne žele. Da bi stigli do Egipćana, moraju proći pored vojske, sinova Egipta – naglasio je Sisi u obraćanju vojnicima na Sinaju, prenio je AP.

Egipatska vlada je u srijedu pokrenula kampanju zračnih udara na položaje ISIL-a nakon žestokog napada džihadista na Šeik Zuveid, u kojem su poginule desetine ljudi.

Egipatska vojska je priopćila da je tom prilikom poginulo 17 vojnika i 100 džihadista, ali izvori iz lokalnih sigurnosnih snaga i hitne pomoći ističu kako je broj poginulih vojnika najmanje 70, dok se među džihadistima broj žrtava mjeri desetinama.

Egipatske snage sigurnosti često su bile meta napada, posebno na Sinaju, nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristašama.

more recommended stories