Published On: Sri, sij. 11th, 2017

ISIL je dosad zarađivao na taocima, sad pobunjenici zarađuju na zarobljenim ISIL-ovcima

U mutnom svijetu sirijskog ratnog gospodarstva, ISIL je dosad imao ključnu ulogu u trgovini ljudima i unosnoj zaradi na otkupninama za taoce. Sada su sami militanti ISIL-a postali tražena roba za krijumčare ljudima i pobunjeničke skupine.

“Svaka frakcija trguje s borcima ISIL-a. Ne vjerujte nikome tko tvrdi da to ne radi”, kaže Abu Džazan, borac iz pobunjeniče skupine Džaba Šamija koji nije htio otkriti svoje pravo ime za Financial Times.

Uloge se obrnule

Džaba Šamija je primala potporu u novcima i naoružanju od Ankare i Washingtona. Abu Džazan tvrdi da je osobno sudjelovao u transportu boraca ISIL-a iz njihovog teritorija u onaj pod kontrolom pobunjenika.

Ne tako davno, situacija je bila dijametralno suprotna. ISIS je, na vrhuncu moći u 2013. i 2014., dominirao u trgovini ljudima, zarađujući milijune dolara na otkupninama za zapadne taoce. Druge su pogubljivali na barbarski način, snimajući smaknuća i objavljujući ih online u sklopu svoje džihadističke propagande.

U trgovini su sudjelovali i organizirani kriminalci te neki pobunjenici, koji su prodavali taoce džihadistima. Ali kako se ratna sreća za ISISLokrenula, a njihov teritorij se počeo smanjivati, njihovi borci su postali predmet trgovine na sirijskom crnom tržištu.

Dezerteri plaćaju za bijeg iz kalifata

Od zarobljenih boraca ili dezertera ISIL-a oni koji ih drže mogu profitirati na nekoliko načina. Najčešće dezerteri plaćaju pobunjenicima kojima se predaju i krijumčarima da im omoguće bijeg iz teritorija tzv. kalifata u drugi dio Sirije ili u inozemstvo.

No najunosniji način je da se za zarobljenog terorista naplati otkupnina od strane njegove matične države, u slučaju da je ona voljna platiti za “isporuku”. Pobunjenici tvrde da su monarhije Arapskog zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, najviše zainteresirane. Nerijetko plaćaju milijunske otkupnine za svoje državljane.

Prema upućenim izvorima, vođa Džaba Šamije, poznat po imenu Abu Ali Sedžu, glavni je akter u ovom biznisu i zaradio je milijune dolara držeći kontrolu nad graničnim prijelazom prema Turskoj Bab al-Salama.

On, pak, tvrdi da vraća militante Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama preko Turske besplatno. U intervjuu koji je dao za FT u turskom Gaziantepu, Abu Ali Sedžu je pokazao novinarima dosje o stotinu terorista koje drži u zatočeništvu. “Imam ljude iz Pakistana, iz Ukrajine…imam i jednu Francuskinju”, tvrdi i dodaje:”Istina je da ih njihove vlade uglavnom ne žele. Kažem im da imam određenu grupu ljudi i oni mi odgovore da žele samo tu i tu osobu.”

Strane zemlje navodno plaćaju 50 tisuća $ po glavi

Krijumčari navodno naplaćuju do 10 tisuća $ samo za transport iz teritorija ISIL-a na pobunjenički teritorij. Dezertere transport u Tursku može stajati još 10 tisuća $.

“Prije su samo krijumčari to radili, ali pobunjenici su vidjeli da što se događa i pomislili, zašto mi ne bismo zaradili? Mi kontroliramo teritorij. Tako da je to postalo natjecanje”, objašnjava Abu Džazan. Drugi pobunjenik tvrdi da strane zemlje plaćaju najmanje 50 tisuća $ po stranom militantu.

Pobunjenici ponekad drže ISIL-ovce, ne zbog novaca, već zbog informacija kojima mogu vršiti pritisak na strane zemlje. Osim toga, pobunjeničke skupine i ISIL često vrše razmjenu zarobljenika, prenosi Index.hr.

Više od polovice dezertera ISIL-a navodno žele ići u Idlib i pridružiti se al-Nusri, što sugerira da se nisu odrekli svoje džihadističke ideologije./Večernji.ba/

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer