Published On: Fri, Feb 24th, 2017

IRSKI PREMIJER POČEO SPOMINJATI UJEDINJENJE SA SJEVERNOM IRSKOM ‘Njoj se mora dati mogućnost povratka u Europsku uniju’

“Mi ne želimo imati tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske”, rekao je predsjednik Europske komisije Juncker

Irski premijer Enda Kenny kazao je u Bruxellessu da bi sporazum između EU i Velike Britanije o Brexitu trebao uključivati mogućnost da se Sjeverna Irska bez poteškoća vrati u EU u slučaju ujedinjenja dvije Irske, “kad god to bilo”, javlja britanski Guardian.

Premijer Kenny je nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i Michelom Barnierom, glavnim pregovaračem EU za Brexit, dodao da vjeruje kako će pokretanje članka 50 Lisabonskog sporazuma (kojim se regulira izlazak iz EU), biti “malo odgođeno”.

Ranije se predviđalo da će britanska premijerka Theresa May pokrenuti razgovor na tu temu na sastanku Europskog vijeća 9. i 10. ožujka.

Juncker je kazao da je sastanak s Kennyjem i Barnierom bio fokusiran na sva pitanja koja se tiču Irske u kontekstu Brexita, uključujući i izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku. “Mi ne želimo imati tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, ne želimo ugroziti Sporazum od Velikog petka, i želimo da kopnene granice budu što je moguće otvorenije”, kazao je Juncker.

Kenny je rekao da se složio s britanskom premijerkom May o tome da nema povratka na tvrde granice, ali još ne postoji konkretan plan o tome jer nisu jasne namjere Velike Britanije u pogledu članstva u carinskoj uniji.

NEWRY, NORTHERN IRELAND - FEBRUARY 02: A bus crossing along the border between Northern and southern Ireland passes a sign campaigning against a so called hard Brexit, on February 2, 2017 in Newry, Northern Ireland. The British government today published an official policy document setting out its Brexit plans, the white paper outlines the govermnets 12 principles including migration control. Northern Ireland will have the only hard border with the rest of the European union with many in Ireland fearing that a manned border between the north and the south could lead to ramifications for the peace process in the province. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)

Getty Images

Kenny je rekao da Irska i EU moraju znati čemu se premijerka May nada u pogledu “članstva u carinskoj uniji ili pridruženog članstva”. Napomenuo je kako Irska i Velika Britanija imaju dobre odnose, ali je dodao da Irska “sjedi na europskoj strani pregovaračkog stola kada to doista započne”.

Kako izvještava Guardian, novinari su na kraju press-konferencije upitali dvojicu političara tko će od njih prvi dati ostavku. Kenny je kazao da se koncentrira na aktualne probleme, a Juncker je kazao: “Ja neću dati ostavku, privest ću svoj mandat kraju koji dolazi 3. studenog 2019, ali to ste ionako znali”.

Tagovi