Published On: Sri, velj 20th, 2013

Irska se ispričala ženama-robinjama katoličkih redovnica

Irski premijer Enda Kenny se u utorak ispričao tisućama žena desetljećima zlostavljanih u praonicama koje su vodile katoličke redovnice i rekao da će im biti isplaćena odšteta.
 

 
U vrijeme predstavljanja službenog izvješća o upletenosti države u skandal Kenny je samo rekao da je ‘očajan’ čime je izazvao brojne kritike udruga žrtava. U utorak pred irskim zastupnicima on je u ime irske države i naroda izrazio iskrene isprike preživjelima iz Magdaleninih praonica.
‘Duboko nas rastužuje ono što vas je zadesilo. Ono što ste proživjele, bile djeca ili odrasle, nije se smjelo dogoditi’, rekao je Kenny i dodao da je Irska loše postupila a ne one.
Između 1922. i 1996. više od 10.000 mladih djevojaka i žena radilo je bez ikakve naknade u praonicama koje su vodile časne sestre. Magdalenine praonice, inače osnovane u srednjem vijeku, su s vremenom od azila u kojima se pružalo utočište bivšim prostitutkama prometnule u radne instuitucije u kojima su završavale ‘žene problematičnog ponašanja’, a nerijetko su tamo završavale i žrtve spolnog zlostavljanja
Senator Martin McAleese, suprug bivše irske predsjednice Mary McAleese je u izvješću početkom veljače naveo da je u više od četvrtine slučajeva država odgovorna za slanje djevojaka i žena u te praonice.
Kenny je istaknuo da nikakva isprika, bez obzira koliko bila iskrena, neće moći izbrisati ono što se zbilo. On se u ime vlade obvezao da će sljedećih dana raditi na konkretnom slijedu nakon isprika, ne preciziravši kakvom.
Vlada je zadužila suca Johna Quirkea da sastavi preporuke o sustavu odštete žrtvama, precizirao je ured premijera u priopćenju.