Published On: Sun, Jul 28th, 2013

Irinej: U Europi je “Bog umro”

“” Nemamo pravo da se odričemo svoje duhovnosti, svoje kulture, svega onoga što nas čini narodom. Zato se nadam da će se narod svjesno vezati uz svoju crkvu i blagodariti Bogu što mu daje mogućnost da sačuva apostolsku vjeru “”, rekao je patrijarh u intervjuu za “” Glas Rusije “”.

Irinej je, također, izrazio nadu da će Srbija vremenom biti još jača, kako na duhovnom tako i na političkom planu. 

Upitan da li je moguće sačuvati pravoslavne korijene u Srbiji nakon ulaska u EU, patrijarh je ocijenio da je “duhovno stanje Europe sada veoma jadno “.

” Tamo je, kao što je rekao Friedrich Nietzsche, ‘Bog umro’. Istina, postoje još neka otočića crkvenog života. I ne može se bez dijaspore: srpska, ruske, grčke. Zato se sjećam riječi koje je rekao jedan od rimokatoličkih biskupa: ‘Nismo mi vama potrebni, već vi nama’ “. To u principu i nije toliko čudno, ocijenio je patrijarh. “Bilo je vremena kada su jedni bili za crkvu, a drugi protiv nje. Sve se razvija po spirali. Prvo se događa grijeh, a onda obnova. Tako se u povijesti više puta ponavljalo “, naveo je poglavar SPC. Patrijarh, koji je u Rusiji boravio u 13-todnevnoj posjeti, kaže da mu je posebno bilo drago što je sudjelovao u svetoj liturgiji u čast 1025 godina od krštenja Rusije.“Sretan sam što sam bio ovdje i vidio to što sam vidio. 

Nadam se da ovo nije bio moj posljednji put u Rusiju i da ćemo posjetiti mjesta gdje, na žalost, nismo mogli budemo ovoga puta. Ali vam mogu reći jedno: s kršćanskog aspekta dobili smo vrlo pozitivnu predstavu o Rusiji “, rekao je on. Prema njegovim riječima, Rusija se mnogo promijenila od kada je kao episkop Niški bio na sahrani patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Pimena 1990. godine. “Sada je to sasvim druga zemlja. Ona je uskrsla, u njoj je mnogo crkava i manastira . A narod je sada sa svojom crkvom “, rekao je Irinej. Poglavar SPC odnose Ruske i Srpske pravoslavne crkve, opisuje kao “odnose rođene braće ili sestara “. 

“Oni su bili predivni iu prošlosti, a to su iu suvremenom dobu. Svi se sjećamo kako su mnogi građani Rusije bježeći od Oktobarske revolucije došli u Srbiju gdje su ih primili kao braću. Nisu to bili samo oni koji su služili crkvi, već i znanstvenici i filozofi. Bili su to svjetovni ljudi, ali vrlo bliski Crkvi “, rekao je patrijarh Irinej. On je ispričao i da je njegov učitelj ruskog jezika bio Mihail Borovski koji je završio Duhovnu akademiju u Rusiji. “” I sada naši studenti studiraju u Rusiji, a ruski studenti kod nas u Srbiji. Na taj način, oni nam pomažu da ojačamo naše veze. Njegova svetost patrijarh Kiril dobro poznaje našu crkvu i što je za nas još važnije – situaciju na Kosovu i Metohiji “”, zaključio je patrijarh.