Published On: Ned, lis 4th, 2020

IRINA SLAVINA Ruska novinarka se zapalila: “Za moju smrt okrivite Rusiju!”

Ruska urednica vijesti umrla je nakon što se zapalila ispred ureda ministarstva unutarnjih poslova u gradu Nižnji Novgorod.

Irina Slavina je prije ovog čina napisala na Facebooku: “Molim vas da za moju smrt okrivite Rusku Federaciju.” Vlasti su potvrdile da je njezino tijelo pronađeno s teškim opeklinama.

Slavina je prije samoubojstva kazala kako je policija u četvrtak pretražila njezin stan tražeći materijale povezane s prodemokratskom skupinom Otvorena Rusija i kako joj je zaplijenila računalo, piše BBC.

Na društvenim mrežama pojavile su se snimke na kojima se vidi kako se Slavina zapalila na klupi ispred ministarstva unutarnjih poslova u Nižnjem Novgorodu. Snimljen je i jedan muškarac koji je potrčao u pomoć i pokušao ugasiti plamen svojim kaputom. Slavina ga je nekoliko puta odgurnula, a zatim pala na tlo.

Ruski istražni odbor potvrdio je da je Irina Slavina, koja je iza sebe ostavila muža i kćer, umrla, ali je negirao bilo kakvu povezanost incidenta i pretrage stana.

Tko je bila Slavina?

Irina Slavina bila je glavna urednica manjeg news portala Koza Press. Portal je objavljivao vijesti i analize, a njegova je stranica jučer pala nakon objave o njezinoj smrti.

Osim Slavini, policija je u četvrtak pretražila domove još šestero osoba u Nižnjem Novgorodu, očito u sklopu istrage o Otvorenoj Rusiji. Urednica je prošle godine kažnjena zbog “nepoštivanja vlasti” u jednom od svojih članaka, prenosi Index.

“Ova vijest je za mene bila pravi šok, poznavala sam je”, rekla je Natalia Grajaznevič, pomoćnica Mihaila Hodorkovskog, izgnanog osnivača Otvorene Rusije.

“Znam da su je cijelo vrijeme maltretirali, pritvarali, novčano kažnjavali. Bila je vrlo aktivna”, rekla je.

Slavina je na Facebooku u četvrtak napisala kako je 12 ljudi nasilno ušlo u stan njene obitelji i zaplijenilo diskove, njezin laptop, laptop njene kćeri, kao i telefone nje i njenog supruga.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>