Published On: Pon, stu 30th, 2020

Iranski vrhovni čelnik Hamnei obvezao se da će “teško procesuirati” one koji stoje iza atentata na vrhunskog vojnog znanstvenika

Iran će dobiti svoju osvetu za smrt Mohsena Fahrizadeha, znanstvenika ubijenog u petak, obećao je vrhovni vođa zemlje. Iranski dužnosnici optužuju Izrael da stoji iza ubojstva.
Fahrizadeh je bila “dragocjena duša” cijenjena zbog “njegovih velikih i trajnih znanstvenih napora”, rekao je ajatolah Ali Hamenei. Iran će provesti temeljitu istragu njegovog atentata i “teško procesuirati njegove počinitelje i nalogodavce atentata. U isto ćemo vrijeme udvostručiti naše napore u pogledu znanstvenih istraživanja na poljima na kojima je radio Fakhrizadeh”, dodao je.

Vrhunski iranski znanstvenik ubijen je u petak. Njegova je smrt, navodno, nastala kao posljedica rana zadobivenih iz vatrenog oružja. Te rane znanstvenik je zadobio nakon što su automobil u kojem se on nalazio, iz zasjede napali neidentificirani i naoružani napadači. Napad se dogodio izvan glavnog grada, Teherana. Visoki iranski dužnosnici ukazali su na to da sumnjaju da iza ubojstva njihovog znanstvenika stoji Izrael. Židovska država još nije dala nikakav komentar u pogledu atentata niti iranskih optužbi.

Za Fahrizadeha, znanstvenika iz polja fizike, koji je imao bliske veze s iranskom obrambenom industrijom, Izrael i njegovi saveznici već godinama sumnjaju da je vođa iranskih napora za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran poriče da je ikad vodio projekt izgradnje nuklearnog oružja, inzistirajući da su iranska, nuklearna istraživanja bila isključivo civilna i mirnodopske prirode.