Published On: Sub, lis 27th, 2018

Iranski tužitelj prijeti uhićenjima ako vidi žene na tribinama: ´Štetne su´

“Mi smo muslimanska država, mi smo muslimani. Kada ode na stadion i suoči se s polugolim muškarcima u sportskoj odjeći, žena je izložena grijehu. Ponove li se slične scene sa ženama na tribinama, naručit ću uhićenja. Već sam upozorio klupske dužnosnike da ženama zabrane ulaske na stadione. Prisutnost žena na stadionima je štetna i nema vjerskih opravdanja”, zaprijetio je Mohammad Jafar Montazeri za iransku novinsku agenciju Mehr.

Mohammad Jafar Montazeri medijski je istupio nakon što je u Teheranu, za vrijeme prošlotjedne prijateljske utakmice Irana i Bolivije (2:1), na tribinama viđeno stotinjak odabranih žena koje su bodrile iranske reprezentativce. Ulazak im je bio dopušten odlukom iranskih vlasti jer su krvno vezane za članove nacionalne selekcije.

Islamska revolucija između 1977. i 1979. godine temeljito je promijenila iransko društvo. Pod izgovorom vjerskih vođa da moraju biti zaštićene od muškaraca, ženama su posljednja četiri desetljeća zabranjeni odlasci na sportske manifestacije u sklopu kojih se natječu muškarci.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani početkom 2018. godine obećao je Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA) kako uskoro dekretom planira odobriti ženskoj populaciji da posjećuje nogometne utakmice.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare