Published On: Ned, lis 30th, 2022

Iranci prosvjedima prkose upozorenju moćne Revolucionarne garde

Iranci iz svih društvenih slojeva prosvjeduju otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru moralne policije

Iranski studenti prkosili su upozorenjima Iranske revolucionarne garde i milicije Basidž da prosvjedi diljem zemlje moraju završiti do nedjelje, što je izazvalo žestok odgovor interventne policije i Basidža, pokazali su videozapisi objavljeni na društvenim mrežama.

Iranci iz svih društvenih slojeva prosvjeduju otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru moralne policije nakon što je uhićena jer nije nosila hidžab sukladno propisima, piše Hina.

Ono što je počelo kao revolt zbog smrti Mahse Amini 16. rujna pretvorilo se u jedan od najtežih izazova klerikalnom vodstvu od revolucije 1979., a neki prosvjednici pozivaju na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija.

Glavni zapovjednik Iranske revolucionarne garde upozorio je prosvjednike da će im subota biti posljednji dan izlaska na ulice, što je dosad najoštrije upozorenje iranskih vlasti.

Sukobi s milicijom

Unatoč tome, videozapisi na društvenim mrežama, koje Reuters ne može verificirati, pokazuju sukobe studenata s interventnom policijom i milicijom Basidž na sveučilištima diljem Irana.

Snage sigurnosti pokušale su blokirati studente unutar sveučilišnih zgrada. Na prosvjednike su bacili suzavac, a u nekim su slučajevima tukli prosvjednike štapovima.

Dio studenata uzvikivao je tijekom okršaja: “Osramoćeni Basidž gubi se” i “Smrt Hamneiju”.

Iranska revolucionarna garda i s njom povezana policija u prošlosti su slamali prosvjede. U nedjelju su poručili da su ih “buntovnici” vrijeđali na sveučilištima i ulicama te su ih upozorili da će koristiti jaču silu ako se nemiri nastave.

”Do sada je Basidž pokazivao suzdržanost i bio strpljiv, rekao je šef Iranske revolucionarne garde za pokrajinu Horasan Džunubi, brigadni general Muhamedreza Mahdavi, prenosi državna novinska agencija IRNA. Ali izmaknut će kontroli ako se situacija nastavi”, dodao je.

HENGAW, neovisna organizacija koja pokriva kršenja ljudskih prava u iranskom Kurdistanu, odakle je Amini, rekla je da su snage sigurnosti otvorile vatru na studentice na sveučilištu u gradu Sanandadžu.

Nošenje pokrivala

Jedan je dužnosnik u nedjelju rekao da bi establišment mogao odstupiti po pitanju obveznog nošenja pokrivala u javnosti, ali bi trebao biti “mudar” po pitanju provedbe.

Očigledni nagovještaj kompromisa vjerojatno neće umiriti prosvjednike, čiji su zahtjevi većinom nadišli promjenu kodeksa odijevanja te se poziva na ukidanje klerikalne vlasti.

Predsjednik parlamenta Mohamad Baker Kalibaf također je pokušao smiriti situaciju. Kazao je da su ljudi bili u pravu što pozivaju na promjene i da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni ako se distanciraju od “izgrednika” na ulicama.

”Smatramo prosvjede ne samo ispravnim i uzrokom napretka, nego također vjerujemo da će ti društveni pokreti promijeniti politike i odluke, pod uvjetom da budu odvojeni od nasilnika, kriminalaca i separatista”, rekao je, koristeći izraze kojima vlast uobičajeno opisuje prosvjednike.

Iranska agencija IRNA, kako prenosi dpa, javila je da je iranski parlament u nedjelju izglasao povećanje plaća iranskim snagama sigurnosti od 20 posto.

U obrazloženju se navodi kako se time želi bolje uskladiti plaće s ostalim zaposlenicima u civilnim državnim službama.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
never baklava
never baklava
30 dana prije

Dajte Iranke ovamo u BiH, a evo Iranu iz BiH poturčene bule koje se sužanjskim vrećama dragovoljno umataju.

Ovih dana prizori sa ulica Sarajeva: Vidjeli smo na prosvjedima pred OHR sjedištem onu total zabarikadiranu mumiju, a ove umotane sarmice od sreće igraju Žikino kolce 🙂

https://depo.ba/clanak/237852/veselo-u-sarajevu-opleli-kolo-dok-su-cekali-zicaru-a-i-harmonikas-se-nasao-u-blizini

Last edited 30 dana prije by never baklava
Alcatraz
Alcatraz
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
30 dana prije

A ovo ti drevno kolo dobrih antičkih bošnjoona no nas slagali Dobr’ca Ćos’ć i Ilija Garašanin 🙃

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
30 dana prije

Razumna kombinacija, zavila glavu i oplela po Žikinom kolu.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
30 dana prije

Ne diraj nam naše bule, one nam rađaju po 6 mudžahida upravo. Ja ću ih sve obrazovati u duhu Džafer-bega Kulenovića. Kad bude majorizacija 100%, ja ću dovest unuka Alojzje Stepinca i postaviti ga za Kraljevskog Ministra za desrbizaciju i nasilno pokrštavanje. Crvenokmerska Herrcceg-potturrad ide na ponovno krštenje pod službenim nadzorom Stepinčeve komisije.

Ko bude imao kod sebe šahovnicu sa prvim crvenim poljem ili kopiju Dejtonskog sporazuma, ide u rudnik Breza na prinudno kopanje čumura od dvije godine.

Alcatraz
Alcatraz
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
30 dana prije

Dobro je gazijo opusteno samo. Nego mi pošalji hanumu ili seku ili princezu da ih nasadim na moj minaret. Zavijale bi e.r.o.t.i.k e. z.a.n.e od jutra do sutra moj gazijo

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Alcatraz
30 dana prije

Reci koju ćeš hanumu, imam ih 4. Kad ti zauče Kur’an, eksplodirala bi ti glava od šejtanske bježanije.

Gradžan-divizija
Gradžan-divizija
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
30 dana prije

Bolje je da pretražiš tavan. Ko zna šta ćeš naći ?

Gradžan-divizija
Gradžan-divizija
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
30 dana prije

Ah, što vezu užičko….

Anonimac
Anonimac
30 dana prije

Svaka čast cure i ne dajte se islamističkoj torturi.
gdje je god Šerijat tu su mučenja i ubistva nevinih po zatvorima ili bit će Vanje ili kamenovanje pred publikom na stadionima.
ove Talibane kod nas treba izolovati a među njima one razumne žene pustiti među civilizaciju da nam se pridruže.

Thomson
Thomson
30 dana prije

Ovako su I muslimani u Hercegovini napali žene kad su htjele zapait svjeću za nasu kraljicu Katarinu

Last edited 30 dana prije by Thomson