Published On: Čet, stu 7th, 2019

Iran oduzeo akreditaciju nuklearnom inspektoru zbog “sumnjivih radnji”

Iran je oduzeo akreditaciju inspektoru za atomsku energiju UN-a nakon što je međunarodni zvaničnik pokušao da unese „sumnjive materijale“ u jednu od iranskih nuklearnih lokacija gdje trebalo da izvrši pregled.

Inspektoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) oduzeta je dozvola za posjetu lokacijama nakon što je uhvaćen da pokušava da uđe u postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz sa “sumnjivim materijalima”, prema iranskoj nacionalnoj atomskoj agenciji.

Bez pristupa lokacijama, misija inspektora za nadgledanje iranskog nuklearnog programa bila je nemoguća, pa je inspektor napustio zemlju u srijedu, javljaju iranski mediji.

Prema Reuters, radi se o inspektorici koja je kratko zadržana nakon što joj je onemogućen ulazak u objekat, a njene putne isprave su privremeno oduzete.

Nije saopćeno što je inspektorica pokušala unijeti na lokaciju Natanz, mada su Iranci rekli da je “skenirana” i da je “sigurnosna kontrolna mašina” oglasila alarm.

Incident se očigledno dogodio prošle nedjelje, nekoliko dana prije nego što je Iran najavio posljednji korak u povlačenju svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Teheran je rekao da će sada obogaćivati uranijum na pet procenata u svom nuklearnom postrojenju Fordov.

Ovaj korak je posljednji u nizu koji je Iran ove godine preduzeo kao odgovor na to da su SAD odustale od sporazuma 2018. godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare