Published On: Uto, ruj 12th, 2017

Irački Kurdi prijete da će sami odrediti granice neovisnog Kurdistana

”U slučaju da Bagdad ne prizna rezultat referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, Kurdi će na sjeveru Iraka sami odrediti svoje granice”, rekao je u intervju za BBC čelnik iračkih Kurda Massoud Barzani.

U nedjelju, 10. rujna, Barzani je za BBC ponovio kako je Erbil, glavni grad iračkog Kurdistana, posljednjih nekoliko godina uzalud pokušao postići dogovor s Bagdadom o mirnom razlazu.

Ranije je središnja vlada Iraka referendum o nezavisnosti autonomne regije Kurdistana nazvala neustavnim.

Barzani je Bagdadu uputio još jedno upozorenje. Prema njegovim riječima će se Kurdi boriti protiv bilo koje skupine  koja bude pokušavala ”promijeniti stvarni odnos snaga u Kirkuku”, kojeg su Kurdi proglasili svojim teritorijem.

Ova je poruka upućena šiitskim snagama u Iraku, koje su poručile kako Kurdima neće dopustiti da Kirkuk bude dio nikakvog ”neovisnog Kurdistana”.

Kurdi su četvrta po veličini etnička skupina na Bliskom istoku, koja još uvijek nema svoju državu. U Iraku Kurdi čine oko 20% stanovništva, od ukupno 37 milijuna ljudi koliko živi u toj zemlji.

U intervjuu za saudijsku Al-Arabiyu, koji je emitiran 7. rujna, lider iračkog Kurdistana Barzani je rekao kako se referendum o neovisnosti održava ”zbog neuspjeha u naporima da se uspostavi partnerstvo s Bagdadom”.

Prema vođa iračkih Kurda, Erbil je u više navrata tražio da se uspostavi pravi partnerski odnos sa saveznom vladom, ali su svi ti pokušaji bili osujećeni, čak i odgoda o referendumu čije je održavanje odlučeno ranije.

Barzani je priznao da mu je nekoliko inozemnih lidera savjetovalo da referendum odgodi za neko drugo vrijeme, pozivajući se na rat u Iraku protiv terorista ”Islamske države”.

Podsjetimo da je u lipnju ove godine vlada iračkog Kurdistana objavila da će se 25. rujna održati referendum o neovisnosti. Protiv referenduma su brojne bliskoistočne zemlje, kao i SAD, glavni partner iračkih Kurda. Američka administracija tvrdi kako će održavanje referenduma u ovom razdoblju pogoršati situaciju u Iraku koja se nastavlja boriti protiv terorista ”kalifata”. Zbog toga je Washington predložio da se referendum odgodi do iduće godine.

Posebna briga središnjih vlasti u Bagdadu je namjera da se referendum održi i na spornim područjima u iračkim pokrajinama Niniva, Kirkuk i Diyala, koja se nalaze izvan administrativnih granica iračkog Kurdistana. Kurdi su ove teritorije zauzeli u kampanji protiv ISIL-a i uspostavili nadzor nad njima.

Ne odustane li Massoud Barzani od neovisnosti i maksimalističkih zahtjeva da ”Autonomnoj regiji irački Kurdistan” pripoji zauzeta područja, postoji velika vjerojatnost da će doći do oružanog sukoba između iračke vojske i šiitskih Hashd Al-Shaabi snaga, na jednoj strani, i Peshmerga snaga iračkih Kurda na drugoj.

irak

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>