Published On: Uto, lis 18th, 2016

Iračke snage uz masovno bombardiranje probile obranu ISIS-a s istoka


Združene snage koalicije protiv ISIS.a sastavljene od vojske iračke vlade,  PMU i Pešmerga pokrenule su jučer ofenzivu na grad Mosul.
Tiejekom jučerašnjeg dana uz masivna bombardiranja iz zraka i topništvom, Obrana ISIS-a probijena na nekoliko mjesta. Najviše su napredovale snage iračke vojske koje se kreću iz pravca istoka komunikacijom Kirkuk – Mosul. Pešmerge su također preuzelo nekoliko sela krećući se iz pravca sjevero-istoka.
Razvidno je kako koalicijske snage pokušavaju prvo preuzeti nadzor nad predgrađima na lijevoj obali Tigrisa kako bi odsjekli ISIS-ove linije opskrbe i osigurali sebi pravce za opskrbu iz Kirkuka i Kurdskinh oblasti u Iraku.

Prema prvim izvješćima s terena ISIS se uglavnom brani pješačkom vatrom i minobacačima isključivo u bliskoj borbi. Nekoliko bombaša samoubojica aktiviralo je eksploziv iz podzemnih tunela koje su ranije pripremili za obranu nanjevši koalicijskim snagama značajne gubitke u ljudstvu piše Dnevnik.ba
Službeno je, iz nekoliko izvora, potvrđeno kako je 9. zdrug Iračke vojske preuzeo nadzor nad gradom Bashiqa, tvornicom Mishraq Sulphur u blizini Kubayaha, te naselja Besatiliyah, al-Khazir, Nimrud, Hamam ‘Alil al-Hawd.
Dnevnik.ba