Published On: Sri, stu 2nd, 2016

Iračke snage oslobodile više od 50 sela pored Mosula

Združene iračke snage oslobodile su u srijedu više od 50 sela koja graniče s Mosulom kao dio operacije istjerivanja IS-a iz toga grada na sjeveru Iraka dok su žestoke borbe ponovno izbile u selu koje je oslobođeno dan prije.
Šijitske snage oslobodile su 46 sela zapadno i jugozapadno od Mosula, uništile 20 automobila-bombi i ubile desetke pripadnika IS-a dok su drugi u bijegu, rekao je Ahmed al Asaj, parlamentarni dužnosnik i glasnogovornik šijitske paravojne skupine. Zapovjedništvo iračkih snaga objavilo je da se njegove snage nalaze 16 kilometara od mosulske međunarodne zračne luke, te da su dosad oslobodile 12 sela pored Hamam al-Alila, južno od Mosula.
U međuvremenu, borbe se ponovno vode između iračkih snaga i militanata IS-a u Godžaliju u istočnom predgrađu Mosula, unatoč tome što su iračke snage ponovno preuzele kontrolu nad selom dan prije, rekao je vojni izvor za dpa.
Vojni tehnički timovi pokušavaju deaktivirati mine i eksplozive koje je za sobom ostavio u selu IS, u kojemu su većina zgrada, kuća i trgovina uništeni, dodao je dužnosnik.
U utorak su iračke snage ponovno zauzele Godžali i preuzele kontrolu televizijske zgrade u selu nakon žestokih borbi s militantima IS-a.
Zapovjedništvo elitne antiterorističke postrojbe objavilo je da se njihove snage približavaju dvjema četvrtima u istočnom dijelu Mosula, drugoga po veličini grada u Iraku.
IS je preuzeo Mosul sredinom 2014. na početku ofenzive kojom je zauzeo područja s većinskim sunitskim stanovništvom na sjeveru i zapadu Iraka.
Vladine snage, kurdski borci, sunitski i šijitski borci, uz potporu zračnih snaga pod vodstvom SAD-a, 17. listopada počeli su dugo čekanu operaciju oslobađanja Mosula, de facto glavnog grada IS-a.
Mosul, koji je smješten u pokrajini Nineve, najveći je grad koji kontrolira sunitska ekstremistička skupina, u kojemu je prije rata živjelo više od dva milijuna stanovnika.
Združena iračka vojska, policija i ostale savezničke snage počele su operaciju na južnoj osi pored Hamam-al-Alila, 20 kilometara južno od Mosula.
‘Nakon što smo oslobodili Hamam al-Alil i sela i gradove koji su s njim povezani, snage će napasti područja južno od Mosula i ući u grad s desne strane prema zapadu rijeke Tigris’, rekao je pukovnik Ahmed al-Džaburi.
Nekoliko sati kasnije, šef savezne policije Raed Šaker Džavdat objavio je u poruci na službenoj Facebook stranici zapovjedništva da su iračke snage 16 kilometara udaljene od mosulske međunarodne zračne luke. Dosad su oslobodili 12 sela pored Hamam al-Alila, prema poruci na službenoj stranici.
Očekuje se da će bitka za Mosul biti odlučujuća u iračkoj borbi protiv džihadista IS-a, a premijer Hajder al-Abadi obećao je da će ove godine ekstremisti biti istjerani iz Iraka.