Published On: Čet, pro 4th, 2014

IPAK SMO IZVOZNA SILA: BiH zemlja koja ima veliki višak zločinaca

”Do danas je identificirano 70 posto nestalih osoba u Bosni i Hercegovini nakon oružanih sukoba devedesetih godina. Prema dostupnim podacima, ukupno je evidentirana 31.500 nestalih, a od tog broja 87 posto su muškarci”, rečeno je danas u Sarajevu tijekom prezentacije publikacije pod nazivom “Osobe nestale uslijed oružanih sukoba tijekom 1990-ih: Pregled stanja” koju je izradila Međunarodno povjerenstvo za traženje nestalih (ICMP).

Ova publikacija izdana je u godini koja je proglašena godinom nestalih osoba, donosi detaljne informacije o procesu traženja nestalih kroz protekle dva desetljeća te su date preporuke za korake koji moraju biti načinjeni da bi se nastavilo traganje za nestalima.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger podsjetila je danas kako ICMP radi u cijelom svijetu, ali je BiH prva država u svijetu koja je oformila Institut za nestale osobe te je prva usvojila Zakon o nestalim osobama za koji treba osigurati da bude u potpunosti implementiran.

Dodala je kako je jedna od preporuka data u publikaciji nastojanje jačanja institucija u BiH koji se bave tim poslom, potrebna je verifikacija Centralne evidencije nestalih (CEN), što su 18 puta tražili sudovi u BiH, te osnivanje fonda za podršku obiteljima nestalih osoba.

Naglasila je da su u BiH, koja je imala najveći broj nestalih osoba, više od 30.000, pronađene gotovo 23.000 te je ovo do sada najveći broj pronađenih i identificiranih osoba nakon ratnih sukoba ikada bilo gdje u svijetu, a većina je identificirana putem DNK analize.
Ponovila je da u procesu traženja nestalih treba prestati govoriti o diskriminaciji prema određenim etničkim skupinama jer oni koji su diskriminirani u ovom procesu zasigurno su žene koje su ostale same da se bore za svoju djecu i egzistenciju nakon što su ubijeni njihovi muževi.

”Napredak je ostvaren, ali je važno ne zaustaviti proces traženja više od 8.000 nestalih te pružiti smiraj njihovim porodicama kako bi dostojanstveno ukopali svoje najmilije”, kazala je Bomberger dodajući da kada se govori o nestalima misli se na one koji su oteti, ubijeni i zakopani na nepoznatom mjestu, a ne na poginule u ratnim borbama.

Budući da postoje neka pitanja vezana za pouzdanost nekih od provedenih identifikacija prije uvođenja analize izolirane DNK, Bomberger kaže da se procjenjuje da je više od 8.000 takvih slučajeva, ali proces je već otpočeo.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović kazao je kako će Tužiteljstvo ustrajati u procesu traženja nestalih te privođenju odgovornih za počinjene zločine, iako je BiH zemlja koja ima veliki broj zločinaca, napominjući da je u posljednje dvije godine procesuiran najveći broj optužnica za ratne zločine otkada postoji Tužiteljstvo BiH.

”Angažirani su novi tužitelji koji rade na procesuiranju ratnih zločina. Od 264 optužnice, podignute za 11 godina otkada postoji Tužiteljstvo BiH, u posljednje dvije godine urađeno je 100 optužnica što je 35 posto”, pojasnio je Salihović, dodajući da je u Tužiteljstvu BiH 700 predmeta koji obuhvaća 5.200 osoba.

Istaknuo je kako je u svemu ovom vrlo važna suradnja među zemljama regije budući da zločinci često imaju dvojna državljanstva te je vrijeme da se cijeli ovaj proces ubrza. Naglašava također da će u otkrivanju novih grobnica pomoći i satelitski snimci koje je Tužiteljstvo zatražilo od različitih organizacija, a zatražena je i pomoć od Ministarstva obrane BiH da bi se angažirale jedinice Oružanih snaga BiH u procesu traženja nestalih.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović podsjetio je kako je nakon završetka ratnih sukoba u BiH bilo gotovo nezamislivo da će se pronaći tako veliki broj nestalih i izvršiti njihova identifikacija, posebno nakon što su otkrivene grobnice koje su krile tijela ubijenih Srebreničana budući da su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u nekoliko grobnica čak i do pet njih koje su jedna od druge bile udaljene i do 40 kilometara.
Prva nestala osoba evidentirana je prije 23 godine, a danas Mašović smatra kako je veliki uspjeh činjenica da je 23.000 pronađeno i gotovo isto toliko identificirano.

Pronalazak i identifikacija nestalih doprinijela je i da se utvrde načini na koje su nestali ubijani, a cjelokupnom procesu izuzetno je doprinio ICMP od organiziranja edukacija do instaliranja laboratorija za DNK analizu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare