Published On: Pet, ruj 28th, 2018

IPAK ĆE SE MIJEŠATI: Međunarodna zajednica vrši pritisak na CIK kako bi se obesmislila odluka Ustavnog suda

Podzakonski akt koji bi trebala usvojiti Centralna izborna komisija (čitaj morat će usvojiti), a koji bi trebao omogućiti “implementaciju rezultata ovogodišnjih izbora“, (čitaj upostavu vlade po mjeru Sarajeva) posljednjih dana predmet je žestokih rasprava predstavnika međunarodne zajednice.

Kako saznaje klix.ba, OSCE i ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke kone tvrde da se ne bave rušenjem institucija BIH nego “zagovaraju usvajanje podzakonskog akta” s kojim se u potpunosti ne slaže OHR.

Drugim rječima vlade stranih država žele mimo parlamentarne procedurem, suverenoj državi BIH nametnuti privremeni zakon u BIH. Koji  će se nadzvati “podzakonski akt”. Što mislite hoće li Denis Bećirović, suverenist i čuvar Bosne od vanjskog utjecaja ustati protiv ove namjere da očuva suvrerenite naše mlade domovine?

Možemo li zamisliti da BIH nameće zakone u Njemačkoj? Sam ovaj čin priznanje je poraza međunarodnih predstavnika u BIH budući da intervencionizmom u zakone  u 2018.g priznaju da je Dayton nefunkcionalan i ujedno da žele zadržati njegovu nedjelotvornost na snazi.

Ne treba očekivati da će stranci uraditi bilo što što bi moglo naljutiti službeno Sarajevo. Povijest nametanja zakona od strane OHR-a povijest je opsluživanja političkog Sarajeva.

Famozni Podzakonski akt (zvuči baš nezakonito, tj. kao nešto što je ispod zakona op.a.koji treba biti usvojen, bit će zasnovan na tri karakteristike i to:

  • da je taj akt privremenog karaktera,
  • da će se izbor delegata u Parlamentu FBiH vršiti onako kako je to propisano oborenim dijelovima od strane Ustavnog suda BiH, odnosno da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje po jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu tog kantona, i ono što je možda i najzanimljivije je
  • da se prvi put predlaže da se prilikom implementacije rezultata izbora koriste podaci popisa stanovništva iz 2013. godine.

Ovim činom sama Međunarodna zajednica čini ono zbog čega su Dodika stavili na crnu listu. Krši odluku Ustavnog suda BIH. Tko će od njih sebe staviti na crne liste? Naravno nitko. Jer nitko sebe neće predložiti za na crnu listu. Onako kako su predložili Dodika oko daleko benignije stvari nego što je Izborni zakon. On je na toj listi završio zbog 9. Januara. Odluke koju je na kraju usvojio.

Skoro identičnu viziju rješenja problema ima i Ured najuglednijeg Austrijanca među Bošnjacima i najuglednijeg Bošnjaka među Austrijancima – Valentina Inzka, visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH koji se sa stranim ambasadama ne slaže samo u dijelu korištenja podataka iz posljednjeg objavljenog popisa stanovništva u BiH.

OHR je dakle još radikalniji u udovoljavanju Sarajevu.

Ne samo da su mirno promatrali postratno organizirano etničko čišćenje naročito u planski okupiranim potom planski naseljenim sarajevskim stanovima nego moraliziraju o Aneksu7.

Aneksu kojeg je upravo OHR pustio da umre. Ne pokušavajući da zaustavi posrtatno etničko čišćenje koje se događalo širom BIH.

Govoriti u 2018-oj o povratku Hrvata ili Srba u Konjic, Srba i Hrvata u Sarajevu. Srba i Hrvata u Zenicu, Bošnjaka u  Banja Luku, Bošnjaka iz Istočne Bosne naseljenih u Sarajevu, u srpske stanove, koje su davno otkupili,  naprosto je vrijeđanje zdravog razuma i kopanje po ranama tih ljudi.

Aneks7 OHRu treba samo kako bi hegemonističkoj politici omogućio da nametne Hrvate i Srbe u kantonima gdje ih više nema. OHR time i sam sudjeluje u zločinu. Primjerice omogućuje Zulfikaru Ališpagi da u kantonu Sarajevu bira Hrvata za u Dom naroda. Omogućuje pripadnicima 7-e muslimanske da izaberu predstavnike Hrvatima Dusine.

Koje li pravedničke svijesti u Inzka.

” OHR smatra kako treba nastaviti bazirati proporcionalnu zastupljenost na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama u potpunosti ne sprovede. “

Kao da čovjek koji je protjeran ili iseljen , sa svojim iseljavanjem nije ponio i svoj glas. Nego će u njegovo ime glasati čak i onaj koji ga je protjerao. I to za politiku koja ga je protjerala.

Nihad Bojadžić svakako likes this OHR prijedlog.

S obzirom na to da su političke stranke u Bošnjaka jasno odbile provesti odluku Ustavnog suda i da nitko od njih nije sankcioniran, i  Inzko vidi da je to kršenje Ustava, općeprihvaćeno, pa će uraditi sve da odigra još jednom ulogu najvećeg prijatelja unitarizma u BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH bi tako odmah nakon 7. 10. trebala usvojiti podzakonski akt kako bi se omogućila implementacija izbornih rezultata.

Međunarodna zajednica, već je počela proces obavljanja konzultacija s bh. političarima.

OSCE, ambasade SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, “oni koji se nama ne miješaju” namjeravaju predložiti CIK-u usvajanje podzakonskog akta koji će se zasnivati na principu poštivanja Ustava FBiH.

Kako saznajemo, ovi međunarodni subjekti smatraju kako CIK BiH mora usvojiti (na početku klix teksta stajalo je “trebala bi usvojiti”, ovdje već vidimo imperativ) privremeni podzakonski akt koji će omogućiti implementiranje izbornih rezultata.

Čitaj privremeni zakon za još jednu Platformu.

Bez usvajanja podzakonskog akta u BiH neće biti moguće formirati domove naroda, odnosno Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Takav scenariji posebno bi , kaže se u sarajevskim medijima, “bio problematičan za imenovanje predsjednika i potpredsjednika entiteta FBiH te novog saziva Vlade Federacije BiH”, a koje za razliku od državnog nivoa, odnosno Vijeća ministara BiH, mora potvrditi i Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Što je loše u tome, da građani BIH nešto i uštede od neformiranja vlade? I što je loše u tome, da nemogućnost konzumacije dobro plaćenih poslova naše političare natjera da se dogovore? Zašto OHR to želi spriječiti?

I umjesto da OHR pusti da kriza formiranja vlasti u BIH iznjedri dogovor i novi Ustav, Inzko je odlučio zauvijek usmrtiti budućnost bh mladih. Uvodeći nove  “podzakonske” mimoustavne akte,  koji će razbuktati nacionalizam i državu gurnuti u nove 4 godine ničega.

Doduše Austriji treba mlade i jeftine radne snage. Pa je možda to sve eto zato.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare