Published On: Pet, stu 6th, 2020

Inzkovo jednostrano izvješće naljutilo Rusiju: Zatvaranje OHR-a na dnevnim redu PIK-a

Pitanje zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH biće stavljeno na dnevni red na predstojećoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira početkom prosinca, potvrđeno je u veleposlanstvu Ruske Federacije za RTRS. Zatvaranje OHR-a aktualizirao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja, reagirajući na optužbe Valentina Incka protiv Republike Srpske.

Iako se mislilo da su ostaci kolonijalne uprave odavno srušeni, međunarodni protektorat u BiH, “presvučen” u OHR opstaje na pragu trećeg desetljeća 21. vijeka. Neokolonijalnoj politici suprotstavila se Ruska Federacija, inicijativom za preispitivanje ostanka OHR-a, i to na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma.

– Predlažem partnerima u UO Vijeća za provođenje mira u BiH da na sjednici zakazanoj za 01. i 02. prosinca razmotre reviziju uvjeta i kriterija zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH – naglasio je Vasilij Nebenzja, veleposlanik Ruske Federacije u UN.

Iz američke Veleposlanstva odgovoreno nam je da OHR nikada nije bio predviđen da bude institucija stalnog karaktera, ali da do ispunjenja tzv. 5+2 uvjata, o kojima odlučuje visoki predstavnik, BiH ostaje predmetom međunarodne supervizije. Ostale zemlje, članice PIK-a bez odgovora su hoće li pristati na raspravu o zatvaranju OHR-a.