Published On: Sat, Apr 1st, 2017

INZKO: Za sada neću smjenjivati političare koji opstruiraju odluku Ustavnog suda o izmjeni Izbornog zakona ali…

Visoki predstavnik za BIH u izjavi za FENU kazao je kako je izmjena Izbornog zakona od presudne važnosti za BIH i nužnost koju političari u BIH moraju provesti ili će biti izloženi sankcijama. Naš stan je jasan. Ustavni sud BIH najviša je pravna institucija u BIH i njegove odluke su neodgodive. Moraju se poštovati. One stranke i oni političari koji optruiraju ovu odluku, naći će se pred sankcijama i optužnicama, jednako kako se to dogodilo političarima iz Republike Srpske kada su blokirali odluku oko referenduma i 9. januara – kazao je Inzko.

Ovo je prva nedvosmislena poruka VP-a u povijesti OHR-a koja se ne bi mogla svidjeti političkom Sarajevu. Naime nikada do sada političari iz Sarajeva nisu se našli  u sukobu s OHR-om. No nakon što je Izborni zakon u FBIH proglašen neustavnim i  ne samo u FBIH sve je više političara iz Sarajeva, koji jednako kao onomad Dodik, pozivaju da se ta odluka ignorira. Čak tvrde da se izbori trebaju provesti po starom, nesutavnom izbornom zakonu.

Inzko je u izjavi za FENU kazao da bonske ovlasti neće koristiti te da BIH ima dovoljno mehanizama za sankcioniranje politika koje se odluci Ustavnog suda BIH budu opirale.

Pljeskati kada se kazni Dodika, a šutjeti kada netko u Sarajevu radi isto što i Dodik, naprosto ne ide, kazao je Inzko.

Ovo je inače njegov prvi snažniji javni istup nakon primjetnog duljeg vremena šutnje.

Poskok.info