Published On: Sat, Dec 9th, 2017

Inzko: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH

Tokom sjednice postigli smo saglasnost oko teksta komunikea, kolege iz ruske federacije nisu podržale tekst. Siguran sam da će predstavnici Ruske federacije dati neke odgovore oko toga, ovo ne umanjuje značaj Rusije i dalje imamo jednak cilj čistu stabilnost i prosperitet za BiH, kazao je nakon današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Naveo je da se govorilo o izbornim pitanjima, vladavini prava, putu BiH ka EU, ekonomskim i socijalnim izazovima BiH.

“I dalje postoje oblasti gdje su neslaganja sve dublja, u nekim slučajevima reforme su potpuno stale. Nadamo se da će doći do usvajanja zakona o akcizama, napretka u popunjavanju upitnika. Nastavljeni su negativni trendovi zbog retorike koja vodi ka podjelama, intenziviranje retorike o odcjepljenju entiteta, reakcije na presudu šestorki, to su između ostalog teme”, kazao je Inzko.

inzko-hearne

Nema napretka koji je potreban da bi se Ured OHR-a zatvorio – naglasio je.

Želimo da BiH bude funkcionalnija, vanjska politika je isključiva nadležnost države, dodao je Inzko.

Zamjenik Valentina Inzka, Denis Hearne kazao je da je potrebno da se dogovori izborna reforma, organi vlasti imaju dovoljno vremena da se cijeli proces privede kraju. Period do oktobra mora osigurati neke rezultate, kompromis među tri naroda mora biti neka osnova.

dennis-hearne-2017

Pozvali smo predsjednika Suda, V.d. Tužiteljicu, predsjednika VSTV, kao i Transparency Internacional te se informirali o stanju korupcije u BiH, dodao je.

Borba protiv korupcije i vladavina prava su osnovni prioriteti, smatra Haerne.

“Slučajevi korupcije se moraju procesuirati u većoj mjeri. Pitanje obrazovanja je jako važno, dugotrajna rješenja potrebna su zbog nemogućnosti polaganja predmeta iz nacionalne grupe, problema dvije škole pod jednom krovom, itd. Politički lideri moraju preuzeti odgovornost i zajednički djelovati, moraju biti spremni za kompromis”, rekao je Hearne.
(Vijesti.ba)