Published On: Uto, stu 8th, 2016

INZKO U UN PROTIV REZOLUCIJE EP: Federlizacija i formiranje trećeg entiteta neće pomoći


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojem je podnio izvještaj o napretku BiH. Inzko je kritizirao vlast u entitetu Republika Srpska.
On je, kako prenosi Klix.ba, kazao da je zastoj u BiH vidljiv i kroz izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića koji je u izjavama veličao ratnog zločinca Radovana Karadžića. Inzko je ocijenio da su za njega barbari svi oni koji glorificiraju ratne zločince.
U svom izvještaju visoki predstavnik spomenuo je i održavanje lokalnih izbora u BiH, odnosno probleme koji su se dogodili. Podsjetio je kako je u Stocu došlo do obustave glasanja, te da se traži ponavljanje izbora u Srebrenici.
“To je mjesto u kojem je izvršen genocid, što je potvrđeno i haškom presudom, te je i dalje u centru medijske pažnje. Za Srebrenicu je važno da gradonačelnik radi u interesu svih građana”, rekao Inzko.
Istakno je kako građani Mostara nisu mogli glasati ni ove godine zbog neuspjeha stranaka da se dogovore u vezi promjena.
“Građani Mostara od 2008. godine ne mogu birati svoje predstavnike i to je pokazatelj kako propada vladavina prava. Također, neki politički lideri i dalje traže teritorijalne promjene, federalizaciju i formiranje trećeg entiteta koje neće pomoći ovom okruženju”, rekao je Inzko.
Inzko je naglasio kako međunarodna zajednica mora pratiti dva trenda u BiH – jedan je pozitivni i odnosi se na pozitivan korak koji je vlada BiH napravila s ciljem integracija u EU. Kazao je kako “iz sveg srca” podržava to što je BiH poduzela odlučne korake da postigne status kandidata za članstvo u EU istaknuvši kako je to povijesni korak koji se radi jednom u životu.
“Drugi trend je tendencija nekih političkih aktera da se vrate na destruktivni plan djelovanja iz prošlosti. Ne poštuju Daytonski mirovni sporazum i Ustav. Mi kao međunarodna zajednica se moramo pitati možemo li trpjeti ovu dinamiku, drugim riječima, možemo li trpjeti da neki lider rade na napretku, a drugi destrukciji toga i glorificiraju ratne zločince i genocid”, kazao je Inzko.
Kazao je kako međunarodna zajednica mora poslati snažnu poruku liderima koji ne poštuju vladavinu prava i koji ne žele da zacijele ratne rane te se bore protiv euroatlantskih integracija./Fena/HMS/