Published On: Uto, sij 5th, 2021

Inzko se boji Aneksa 10, na kojeg se Dodik poziva, jer u njemu jasno stoji da je on obični moderator?

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik pri izlasku iz bolnice nije propustio priliku da kaže da je protiv institucije Visokog predstavnika.

”RS je potpisala Aneks 10 Dejtonskog sporazuma. RS je protiv Visokog predstavnika, bez obzira tko on bio i kako se zvao. Nama to ne treba, mi ćemo biti protiv.

RS smatra da je sve sa Visokim predstavnikom i Ustavnim sudom podvala i kažnjavanje RS i to će dovesti do raspleta u BiH koji mnogi pokušavaju da izignoriraju.

Slušao sam Izetbegovića kako govori o tome kako će Biden doći i poravnati nešto, nestati kantone.

Mislim da će prije toga nestati BiH i ostati RS i biti država koja ima pravo na postojanje. To je volja naroda koji ovdje živi i ne možete ignorancijom iz Sarajeva negirati postojanje Srpske.

Prije će se raspasti BiH nego ukinuti RS. Idemo proslaviti Dan republike, ja ne želim ništa loše nijednom muslimanu niti Izetbegoviću niti želim komentirati njihove ambicije prema RS, ali neka se kane te priče”, istaknuo je Milorad Dodik.

”Nema što on tražiti u Banja Luci, kao ni ja u Sarajevu. Ta floskula da Banja Luka pripada svima je lažna, ovo je srpski grad, grad ljudi koji ovdje žive. A ovdje žive Srbi. Vjerujem da će doći do toga da ćemo postaviti realnu opciju da RS postane samostalna zemlja.”

I doista ako čitate aneks 10 Daytonskog sporazuma nigdje ne stoje nikakve Bonske ovlasti.

Mandat visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu preciziran je u Aneksu 10, u kojem se visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu proglašava medijatorom, savjetnikom i konačnim autoritetom za tumačenje sporazuma o implementaciji civilnog dijela mirovnog ugovora. Ukratko ako se strane ne mogu dogovoriti oko implementacije  određenih odredbi Daytona,  šef OHR je taj koji im treba rastumačiti. Nikako bilo što nametati.

 

Nikako dakle  VP ne smije biti dio izvršne vlasti ili monarh s neograničenim ovlastima.

Vijeće za implementaciju mira (PIC), koje čini grupa od 55 zemalja i međunarodnih organizacija koje sponzoriraju i vode proces implementacije mira, 1997. je dalje razradilo njegov mandat.

Dali su mu ovlasti koje po Daytonu nema. Time je direktno pogaženo međunarodno pravo na tlu BIH i to od strane uglednih međunarodnih članica.

Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu predlaže Upravni odbor PIC-a, a imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo i Daytonski mirovni sporazum kao i raspoređivanje međunarodnih vojnika u Bosni i Hercegovini.