Published On: Uto, ruj 20th, 2016

INZKO OČEKUJE DA DRŽAVA PRIVODI DAN NAKON: Nema potrebe za bonskim ovlaštenjima u slučaju referenduma, kazneni zakon regulira taj dio…

SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke svoje čime je potvrđeno da se 9. siječanj, Dan RS, smatra neustavnim.
Iako su političari iz FBiH pozivali i očekivali da će visoki predstavnik Valentin Inzko u ovom slučaju posegnuti za bonskim ovlaštenjima kao što je to uradio supervizor za Distrikt Brčko, Brus G. Berton, to se ipak neće dogoditi.
“U ovom trenutku nema potrebe za korištenjem izvršnih ovlaštenja visokog predstavnika u slučaju referenduma u Republici Srpskoj, budući da je Ustavni sud BiH donio privremenu obustavu odluke o raspisivanju referenduma, te stoga ne postoji pravni osnov za održavanje tog referenduma.
Slijedom odluke o privremenoj obustavi, Komisija za referendum u Republici Srpskoj nema mandat da organizuje referendum koji je suspendovan. Visoki predstavnik poziva sve nadležne organe da osiguraju poštivanje ove odluke, te podsjeća sve organe vlasti da je kršenje odluka Ustavnog suda krivično djelo”, kazali su za N1 u Uredu visokog predstavnika u BiH.
Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim, nakon čega je u NSRS donesena odluka o održavanju referenduma o Danu Republike. Referendumom će se, od građana, tražiti da se izjasne o tome da li 9. siječnja treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske. (N1)