Inzko: Neki od lidera još se nalaze s pogrešne strane linije

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) obratio se jučer na poslovnom forumu u organizaciji Evropskog pokreta u BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH. On tako zaključuje da su građani BIH nadišli svoje političare i da još samo neki političari kaskaju. U pravu je. BIH forumi, BH izbori, bh naslovi članaka, BH crna kronika, odišu građanskom kulturom, strašnim primjerima pobjede triju nacionalizama i silnom građanskom kulturom koja iskače iz svake pore našeg društva. Samo ludi par političara, prodaje maglu, koja se na izborima ne prima.

Drugim riječia Inzko priznaje da OSCE i OHR nisu u stanju osigurati pravične izbore, jer koliko god građani glasovali protiv nacionalnih stranaka, uporno oni , na neki način prokrijumčare listiće i pobijede?

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

Dame i gospodo,

Dozvolite mi da zahvalim organizatorima ove konferencije. Smatram da je tema današnje diskusije korisna ne samo za nas koji smo ovdje prisutni nego i za građane Bosne i Hercegovine u cjelini.

Tanka linija

Možda je tanka linija između europske perspektive Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i okova nacionalizma i povijesti, s druge, ali se, nažalost, pokazala kao velika prepreka održivom napretku.

Neću ulaziti u ono što je aktueano u trenutnoj politici ili detaljno govoriti o naslijeđu sukoba u čijoj se dugačkoj sjeni ova zemlja nalazi. Međutim, želio bih naglasiti dvije stvari.

Prva je da su i druge zemlje morale proći značajnu tranziciju od perioda koji je uslijedio. A nakon katastrofe do nove i bolje budućnosti – europske budućnosti.

I ja to mogu potvrditi na osnovu putanje kojom je išla moja zemlja nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Nije jednostavno. Treba vremena. Treba strpljenja. Ali, to se može postići.

Druga stvar koju bih želio naglasiti jeste da ova tranzicija podrazumijeva izbor. Društvo mora odlučiti. Šta je ono što želimo?

Da li želimo ostaviti prošlost iza sebe? Jesmo li spremni ići novim putem?

Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje davno izabrala. Prešli su tanku liniju koja odvaja neuspješnu prošlost od obećavajuće budućnosti.

Međutim, neki od njihovih lidera se još uvijek nalaze s pogrešne strane linije.

Na izvjestan način, to ne treba da nas iznenađuje.

Politička filozofija glavnih političkih stranaka dobila je svoj oblik krajem dvadesetog stoljeća, a pripremana je puno prije toga.

Tokom proteklih dvadeset godina ta politika je vrlo sporo evolvirala. Ona nije savršeno prilagođena zahtjevima 21. stoljeća.

Dakle, postoji jaz između naroda i njihovih lidera.

Ali, to se ne odnosi na sve lidere.

To je važno.