Published On: Pet, sij 8th, 2021

INZKO NE ŽELI OTIĆI BEZ OTPREMNINE? Vlada Federalne Njemačke razmatra promjenu na vrhu OHR-a

Iz federalno uređenje Republike Njemačkepotvrđeno je da se s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom trenutno razmatra i promjena na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR).

Navode propagandnih medija u Sarajevu, koji su nakon Srba i Hrvata počeli maltretirati i Njemce, o “zajedničkom djelovanju” s Rusijom iz Vlade Njemačke nisu komentirali, ali su potvrdili da su u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH u kontaktu s Briselom, Parizom i Vašingtonom.

“Tačno je da je naša federalna vlada, zajedno s trenutnim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, razmotrila promjenu na vrhu OHR-a. U kontaktu smo sa svim važnim akterima kao što su Brssels, Pariz i Washington. S OHR-om, međunarodna zajednica trenutno ima na raspolaganju važan instrument koji služi za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i razvoj Bosne i Hercegovine. OHR može, na primjer, pružiti važnu pomoć tamo gdje je u pitanju zaštita Ustava BiH i treba unaprijediti reforme”,

Upravo iz ovog odgovora jasno je da Njemačka prijedlog o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH ne razmatra bez Sjedinjenih Američkih Država i Eeropske unije, kako se to pokušalo predstaviti u pojedinim bosanskohercegovačkim, ali i njemačkim i austrijskim medijima proteklih dana.

 

Također, iz Federalne vlade Njemačke potvrđuju da imaju veliki interes za dalji razvoj Bosne i Hercegovine, što je u skladu s ranijom politikom Njemačke koja je i do sada snažno podržavala svaku vrstu pomoći i napretka našoj zemlji. U odgovoru za Fokus.ba potenciraju se podrške reformama i evropskom putu BiH.

“Federalna vlada ima veliki interes za razvoj Bosne i Hercegovine. Zemlja ima evropsku perspektivu, koju podržava  vlada. Iz perspektive Savezne vlade, najvažnije je da Bosna i Hercegovina odlučno provodi svoj program reformi kako bi postigla status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, istakli su u odgovoru Fokusu.

Inače, visokog predstavnika u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a taj izbor mora potvrditi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama očekuje se da bi se PIK o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH mogao očitovati na sjednici u Sarajevu u martu.

Trenutni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je, na žalost, Valentin Inzko koji je na toj funkciji od ožujka 2009. godine. Na žalost i na sramotu Europe i svijeta.