Published On: Uto, ruj 3rd, 2013

Inzko: Mora se pronaći pragmatično rješenje za sve učenike

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko vjeruje da postoji prostor da se nađe rješenje koje će zadovoljiti sve strane, a o pitanju uvođenja nacionalne grupe predmeta u školama u BiH.

-Treba s puno osjetljivosti prići tim pitanjima, koja se tiču svakog čovjeka, djeteta i njima treba ići ususret – rekao je Inzko, komentirajući činjenicu da bošnjačka djecu u bratunačkom Konjević-Polju i Vrbanjcima kod Kotor- Varoši ne idu u školu, zbog problema s uvođenjem nacionalne grupe predmeta te uposlenosti Bošnjaka nastavnika u tim školama.

Visoki predstavnik podsjeća da već ima nekoliko škola u kojima se to pitanje „pragmatično“ riješilo i da to treba da bude princip i za šira rješenja uz puno tolerancije.

-Ipak je to pitanje i za budućnost i entiteta i države, a posebno za razvoj svakog djeteta – kazao je Inzko, nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

I Radojičić se slaže da treba biti osjetljiv kod ovih pitanja i razgovarati i s roditeljima i djecom te navodi da nijedna strana to ne treba da koristi u političke svrhe.

Naglašava da postoje pravila i propisi kako se organiziraju nacionalne grupe predmeta te da su one uvedene u oko 20 škola u RS-u.

U dva područna odjeljenja, u Konjević-Polju i Vrbanjcima, kako tvrdi, za to nisu ispunjeni „formalni uvjeti“, a navodi i da se Ministarstvo prosvjete ponaša u skladu sa zakonom.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare