Published On: Uto, stu 2nd, 2021

INZKO JE MRTAV, LONG LIVE THE INZKO: Nelegalni Schmidt u UN-u će hakati politike koje brane Dayton. Samourušavanje OHR-a se nastavlja..

Još nije poznato hoće li Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvješće o stanju u BiH od stupanja na dužnost u kolovozu ove godine. Sarajevski portal Klix.ba objavio je dijelove Schmidtovog izvješća koji, mogli bismo kazati, zvuči kao da je nastao u kuhinji probošnjačkih nevladinih udruga.

Tako je, primjerice, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u izvješću spomenut čak 61 put na ukupno 34 stranice izvješća i okarakteriziran kao glavna prijetnja po stabilnost Bosne i Hercegovine.

“Od pisanja ovog izvješća , Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda. Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Općeg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regije. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir”, uvodne su riječi.

Dalje kaže da je vrhunac eskalacije krize 2021. godine, potez Milorada Dodika, kojeg naziva de facto liderom RS-a, iako entitet ima izabranog predsjednika – poziv entitetu na jednostrano povlačenje iz davno postignutih sporazuma o prijenosu entitetskih nadležnosti na državu u oblastima obrane, neizravnih poreza i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), i da entitet “povrati” ono što on tvrdi da su uzurpirane ustavne nadležnosti u oblasti državnog pravosuđa, provođenja zakona i obavještajnih službi.

“On je dalje najavio izradu nacrta novog Ustava RS-a i odbacivanje svih ‘nezakonito nametnutih odluka i zakona od visokih predstavnika’”, navodi se u izvješću.

Klix navodi da Schmidt upozorava Vijeće sigurnosti UN-a o Dodikovim najavljenim planovima koje znače povlačenje pripadnika Oružanih snaga BiH koje borave u RS-u, preuzimanje objekata OS BiH na teritoriji RS-a i uspostavljanje Vojske RS-a koju bi navodno činili pripadnici vojske koji su povuku iz OS BiH.

“Potez bi vratio sat unazad 15 godina samo u oblasti reforme obrane, pa čak i dalje u uvjetima izgradnje povjerenja i sigurnosti. To bi također značilo i povlačenje entiteta iz Uprave za neizravno oporezivanje, VSTV-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) uz mjere sprečavanja tih institucija da djeluju na teritoriji RS-a”, navedeno je.

Schmidt dalje kaže da Milorad Dodik ovaj pothvat naziva povratkom na “izvorni Dayton ” te kaže da je i politički pogrešan naziv zasnovan na pogrešnim tumačenjima Ustava BiH.

“U praksi, politika ima za cilj poništiti mnoge teško stečene reforme u posljednjih 26 godina, a ne da bi se striktno pridržavali Mirovnog sporazuma nego da se vratimo na situaciju koja je postojala na terenu prije Daytona. Ukratko, gospodin Dodik želi da povuče RS iz ustavnog poretka koji je uspostavljen prema Aneksu 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir i da se odustane od civilne implementacije Sporazuma navedenom u Aneksu 10”, dodao je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorava međunarodnu zajednicu da je sve nabrojano jednako odcjepljenju bez proglašavanja.

“Jednostrano povlačenje bilo kojeg entiteta iz uspostavljenih državnih institucija, što prema sadašnjim zakonima nije moguće prema ustavnom okviru bi dovelo do kolapsa tih institucija, a na kraju potkopavaju sposobnost države da funkcionira i izvršava svoje ustavne odgovornosti. Malo prije završetka ovog izvještaja, gospodin Dodik je otkrio svoj cilj – “nezavisna RS unutar daytonske BiH”. Opozicijske stranke u RS-u su napomenule da je ovo opasan put ne samo za BiH nego i za RS imajući u vidu da entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH i nemaju pravo da se odvoje od BiH”, napisao je.

Schmidt podsjeća da su državne institucije paralizirane još od srpnja ove godine kada je Milorad Dodik u dogovoru s opozicijom u RS-u najavio povlačenje političkih predstavnika RS-a iz odlučivanja u državnim institucijama, kao odgovor na odluku prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka koji je donio izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i poricanja ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

“Kao dio orkestriranog odgovora, vlasti RS-a usvojile su Zakon o neprimjenjivanju Odluka Visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH koji je stupio na snagu početkom listopada. Ovim zakonom se odbija odluka visokog predstavnika i propisuje da se zakonodavstvo na državnom nivou neće primjenjivati ​​u RS-u i obavezuje vlasti RS-a da ne surađuju s institucijama BiH koje pokušavaju provesti zakone na državnom nivou. Ovo predstavlja konkretna kršenja Aneksa 4 i Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma”, navedeno je.

Schmidt upoznaje Vijeće sigurnosti UN-a da iako je Dodik nedavno izjavio da njegove akcije nisu usmjerene na izazivanje sukoba, on je također upozorio da svaki pokušaj rušenja pravosudnih institucija na državnom nivou ili agencija za provođenje zakona bi bilo dočekano silom.

“Ničim izazvan, rekao je da ako NATO intervenira, RS će tražiti pomoć neimenovanih ‘prijatelja’ za koje tvrdi da su ga uvjerili na njihovu spremnost u tom pogledu”, dodao je.

Schmidt ističe da on kao visoki predstavnik i konačni tumač Općeg okvirnog sporazuma za mir, ima ocjenu da vlasti RS-a već ozbiljno krše Sporazum i spremni su da ga dalje krše, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu.

“Ako neosporno uspiju u ovom pothvatu, vlasti RS-a bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim se RS uklanja iz dejtonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, koji je sinonim za secesiju. Ignoriranje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja stvari – moglo bi imati opasne implikacije za regiju i šire”, upozorio je.

Schmidt kaže da ovo ipak ne znači da je samo Republika Srpska problematična.

“Tri pune godine od Općih izbora 2018., nije imenovana Vlada Federacije BiH. Dok institucije BiH potpuno stagniraju, s najslabijim zakonodavnim učinkom Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH nego u bilo kojem prethodnom mandatu. Dogovor o prijeko potrebnim izbornim reformama također ostaje neuhvatljiv”, navodi Nijemac.

Schmidt je upozorio da je tekuća politička kriza počela tijekom prethodnog izvještajnog perioda, već u veljači ove godine kada je Narodna skupština RS-a reagirala na izvještaje o neminovnosti odlaska Valentina Inzka i imenovanja Christiana Schmidta usvajanjem zaključka kojim se poziva na predstavnika međunarodne zajednice da spriječe njegovo imenovanje.

Naglasio je i na online kampanju “mirnog razlaza” koju je na proljeće promovirao SNSD.

“Nakon toga je u ožujku Narodna skupština RS usvojila zaključke u kojima se pozivaju politički akteri u Federaciji BiH da se angažiraju s RS-om kako bi razgovarali o budućnosti BiH, upozoravajući da ako se takvi razgovori ne materijaliziraju, ‘trebalo bi razgovarati o mirnom razlazu’. SNSD je 19. travnja pokrenuo online video kampanju koja promovira i pokušaj normalizacije koncepta “mirnog raspada” BiH”, naveo je.

Podsjeća da je ubrzo nakon toga SNSD u NSRS-u dostavio svoju inicijativu za razgovore RS-a i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka za moguće rješenje za BiH, te najavio formiranje pregovaračkog tima s tim u vezi.

“Inicijativa je nametnula stranačka pogrešna tumačenja Okvirnog mirovnog sporazuma, uključujući i tvrdnju da je BiH ‘nastala uz suglasnost RS i Federacije i tri konstitutivna naroda i da samo uz suglasnost oba entiteta i konstitutivnih naroda može i postoji” i da država BiH ‘ima ograničen i izveden suverenitet’ što odražava u svojim vanjskim odnosima. Inicijativa je ‘zahtijevala’ da institucije Federacije i dva konstitutivna naroda sudjeluju u političkim raspravama o ‘povratku temeljnim principima Daytonskog mirovnog sporazuma’, jasno stavljajući do znanja da ako se zahtjev ignorira ili ishod nije na zadovoljstvo vlasti RS-a, RS ‘zadržava pravo da konačno odlučiti o svom budućem statusu’”, napisao je precizno Schmidt te podsjetio da je PIC osudio takav politički diskurs uz protivljenje Ruske Federacije.

Ipak, u svibnju je NSRS usvojila inicijativu SNSD-a i odbila raniji poziv Valentina Inzka da NSRS ukine odlikovanja koja je 2016. godine dodijelila ratnim zločincima, uključujući ratnog lidera Radovana Karadžića. NSRS je tada odbacila i bonske ovlasti, tvrdeći da visoki predstavnik nema mandat da ih koristi ili a diktira što RS treba raditi.

Schmidt kaže da je situacija eskalirala neposredno prije njegovog dolaska, odgovorom RS-a na odluku od 22. srpnja njegovog prethodnika koji je izmjenama Krivičnog zakona BiH sankcionirao poricanje genocida i veličanje zločina i zločinaca.

“Ova odluka je djelomično ocijenjena neophodnom zbog sve glasnijeg poricanja genocida u Srebrenici od vlasti RS-a i veličanja osuđenih ratnih zločinaca. Ovo uključuje otvoreno hvaljenje zapovjednika Vojske RS-a Ratka Mladića kao heroja nakon potvrđivanja presude 8. lipnja kojom je osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, i objavljivanje izvještaja komisije pod pokroviteljstvom Vlade RS-a u kojem se negira srebrenički genocid, nakon što je 2018. godine ukinuo izvještaj Vlade RS iz 2004. koji je barem priznao obim tog tragičnog događaja.”

Schmidt upoznaje Vijeće sigurnosti UN-a da su zbog toga zvaničnici RS-a odbacili odluku visokog predstavnika i najavili da neće sudjelovati u donošenju odluka u ključnim institucijama na državnom nivou dok se ona ne poništi./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
27 dana prije

NESRETNA BALJAD STAVLJAJU NA KOCKU 23% OKUPIRANE SRPSKE I HRVATSKE ZEMLJE.

Ispravno
Ispravno
Odgovori   GROF OD ROGACA
27 dana prije

av,av,av,av,vvvvvvv

Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
27 dana prije

Ovaj teletabis izgleda ne namjerava niti pripomenuti muslimansku težnju k unitariziranju BiH pod njihovu vlast maskiranu “građanskim ruhom” što pali kod tupih predstavnika MZ i tzv Visokog predstavnika bez mandata UN-a, o aktualnom položaju Hrvata, aferi sa Komšićevim izborom, o Izbornom zakonu, kojeg se očigledno neće donijeti… i to je njima sve kao u redu…, nego Dodik im je problem…
Glupani ne shvataju ili neće da shvate da je dovoljno samo staviti muslimanima do znanja da nema ništa od unitarne BiH izbornim zakonom i automatski će popustiti pritisak i na Srbe i na Hrvate i relaksirala bi se situacija pa bi i Dodik stao sa pričom jer RS ne bi bila više bošnjacima upitna.

Last edited 27 dana prije by Robinzon Kruso
Jurica
Jurica
Odgovori   Robinzon Kruso
27 dana prije

Naravno da neće. On je bio predstavnik jako agresivnog krila u ministarstvu odbrane Njemačke. On je naružao Njemačku. On je Njemačku vojsku poslao u afriku, aziju, svuda po svijetu. Šmit Bosni neće donijeti mir. On nama donosi rat.

Bojan
Bojan
27 dana prije

U toku je kordinirana akcija OHR-a, Schmidta i SDA. Bakir je zadužen da preko medija diže ratne tenzije a Schmidt da preda izvještaj UN-u koji je napisala SDA U tom izvještaju se pominje dodik 61 puta. Jedini problem je što izvještaj neće biti usvojen. Sve je to popraćeno spontanim demostracijama ispred ambasade SAD, opet u organizaciji SDA.