Published On: Čet, pro 20th, 2018

INZKO I CORMACK: Nedopustive prijetnje , uvrede i govor mržnje upućene od strane Željka Komšića CIK-u. Moguće sankcije članovima DF-a

Kako pišu sarajevski mediji Valentin Inzko i Maureen Cormack sazvali su danas hitan sastanak PIC-a za ponedljelja, na kojem će se raspravljati o sankcijama Željku Komšiću, zbog najave kaznenog progona članova CIK-a, koje OHR i US ambasada smatraju nedopustivima.

Jedno su pravni mehanizmi a posve je druga situacija kada član Predjedništva optužuje državnu instituciju BIH da poriče genocid i privremenu odluku o raspodjeli mandata naziva genocidnom. U US ambasadi i OHR-u šokirani su retorikom mržnje i prijetnji koje je uputio “hrvatski član Predsjedništva”. To nije rječnik političara kojeg su strani mediji označili kao umjerenog stoji u komentarima na sarajevskim portalima bliskima SDA-u.

Kako saznajemo US ambasada spremna je i na sankcije ne povuče li DF izjavu i ne ispriča se, a Komšiću prijeti isto što i Dodiku koji se svojedobno tako bio obrušio na Ustavni sud.

Ovu najavu komentirao je i sam Dodik koji je kazao da ne vjeruje da je istinita: US ambasada i OHR ne sankcioniraju Bošnjake, nego samo Srbe i Hrvate. A Komšić je politički Bošnjak.

Dodik je uvjeren da se radi o lažnoj vijesti.

Na stranicama US ambasade i OHR za sada nema nikakvih službenih informacija o ovim nagađanjima.

Poskok.info

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare