Published On: Uto, stu 10th, 2015

INZKO: Dodikov referendum krši Dayton

Austrijski diplomat je pri tome pozdravio prihvaćanje ambicioznog plana političkih, socijalnih i ekonomskih reformi kojima bi se poboljšala učinkovitost, privući investicije i osigurati zapošljavanje.
 Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je u utorak u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a da je provođenje reformi u Bosni i Hercegovini jedino moguće uz poštivanje mirovnog mirovnog sporazuma koji je prije 20 godina potpisan u Daytonu, te je pozdravio napredak koji je zemlja ostvarila na približavanju Europskoj uniji, priopćeno je u utorak iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR).
“U povodu dvadesete godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma moramo imati veća očekivanja i ponovo vidjeti konkretne rezultate i pozitivan poticaj kakav smo imali u prvom desetljeću mirovnog procesa“, rekao je Inzko, prenosi Hina.
Austrijski diplomat je pri tome pozdravio prihvaćanje ambicioznog plana političkih, socijalnih i ekonomskih reformi kojima bi se poboljšala učinkovitost, privući investicije i osigurati zapošljavanje.
“Neke reforme će biti teške, ali će pružiti novu priliku za Bosnu i Hercegovinu i njezine građane“, istaknuo je Inzko.
On smatra da su reforme moguće jedino ako političari budu privrženi Daytonskom mirovnom sporazumu, uključujući i njegov aneks IV, koji je ustav BiH. Pritom je kritizirao odluku parlamenta Republike Srpske o raspisivanju referenduma ocijenivši da se radi o kršenju Daytonskog sporazuma.
Inzko je upozorio da BiH neće krenuti naprijed stalnim otvaranjem tema iz prošlosti, nego zajedničkim radom za opće dobro. Pohvalio je inicijativu Europske unije koja je otvorila vrata građanima Bosne i Hercegovine za siguran napredak i dostojanstven život, stoji u priopćenju.
“Neki političari rade protiv BiH, a vladajuća stranka u entitetu Republika Srpska najavljuje referendum o neovisnosti 2018. godine. Dayton ne dopušta entitetima da se odvajaju i za sve su potrebne dozvole sve tri strane. Kad je referendum o pravosudnom autoritetu u pitanju, EU je poručila da je takav referendum izazov za suverenitet BiH. Još ima vremena da se sve to zaustavi i očekujem da Republika Srpska stavi referendum na stranu, odnosno da odustane od njega”, poručio je Inzko.
Konstatirao je i kako međunarodna zajednica nije okončala posao u BiH, a da je njezina budućnost u EU “jer to žele tamošnje vlasti i građani i zato ponuda EU mora biti prihvaćena s obje ruke”.
Pozvao je međunarodnu zajednicu da “zajedno stane protiv stvarnih izazova kao što je spomenuti referendum”.
“Odvajanja su loš izbor i to je okončano prije 20 godina”, zaključio je Inzko.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare