Published On: Pon, pro 5th, 2016

Inzko čestitao Van der Bellenu, sretan je jer je izgubio Dodikov


VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za BiH i austrijski diplomat Valentin Inzko u nedjelju je čestitao pobjedu novoizabranom predsjedniku Austrije Alexanderu Van der Bellenu, a posebno je zadovoljan što je izgubio kandidat kojega je podupirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
“‘Zajedno’ je filozofija pobjednika. Drago mi je da Bosanci i Hercegovci (u Austriji), a među njima posebice Srbi, nisu slijedili poziv Milorada Dodika da glasuju za kandidata Hofera, znajući, naravno, kakve stavove po pitanju stranaca zastupa” izjavio je Inzko u povodu pobjede ljevičara Van der Bellena nad kandidatom dasničarske Slobodarske stranke Norbertom Hoferom.
Inzko je tijekom predizborne kampanje otvoreno podupirao Van der Bellena, čak i oglasima koje je osobno plaćao.
“Alexander Van der Bellen je bio vjerodostojniji kandidat. On će biti predsjednik koji povezuje. Naposljetku, Van der Bellen je kao kandidat eksplicitno zagovarao i zastupao europske vrijednosti i interese”, izjavio je austrijski diplomat, prenose mediji u BiH.
Inzko je ocijenio kako je njegova domovina glasala za europski put te tolerantnu i otvorenu zemlju koja je do sada primila više od milijun izbjeglica i migranata.
Dodik agitirao među Srbima u Austriji da glasaju za Hofera
U predsjedničke izbore u Austriji otvoreno se uključio i Dodik koji je agitirao među Srbima s austrijskim državljanstvom da glasuju za Hofera.
Tvrdio je kako je Hofer političar koji razumije potrebe Srba, posebice onih u BiH te je izrazio očekivanje kako će njegova pobjeda prdonijeti promjeni sadašnje austrijske potpore cjelovitosti i očuvanju teritorijalnog integriteta BiH.
Zbog takve dosljedne politike vlade u Beču Dodik je u otvorenom verbalnom ratu s austrijskim veleposlanikom u BiH Martinom Pamerom i s visokim predstavnikom Inzkom.
Nakon što su objavljeni rezulati predsjedničkih izbora u Austriji, iz oporbe u RS-u otvoreno su poručili Dodiku kako je svojim postupcima obrukao bosanske Srbe.
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović Milorad izjavio je kako je podupirući Hofera Dodik nanio ogromnu štetu RS.
“Milorad Dodik je po tko zna koji put zlorabio dužnost predsjednika RS-a i nanio nemjerljivu štetu RS-u, svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i to podupirući kandidata stranke čija je povijest veoma dvojbena”, kazao je Borenović./index.hr/