Published On: Čet, ruj 19th, 2013

INZKO ĆE STOPIRATI PRIJAVU? Prije par sati Nikšić kazneno prijavio prvog kamatara Hypo Alpe Adria bank u BIH

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić ima povijesnu šansu saprati ljagu sa svoga imena zbog neustavnog antidržavnog djelovanja i nepotizma u slučaju brata Mirsada. Strpa li Jerku u zatvor jedan konstitutivni narod u BIH i veliki dio Bošnjaka koji vraćaju Jerkine kredite bit će mu vječno zahvalan. Ako visoki zaštitnik austrijskih kamatara Valentin Inzko ne zaustavi ovu prijavu Jerko će se teško izvući. Budući da Nikšić zna šta puno nas ne zna. On je naime podnio  Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu kaznenu prijavu protiv ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića zbog sumnje u malverzacije prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima.

Nikšić je rekao za ‘Dnevni avaz’ da je prijavu uputio na osnovu dokumentacije do koje je došla Radna grupa federalne Vlade, koja je ispitivala kriminal u ovoj oblasti.

On je pojasnio da ne postoji njegova ustavna ili zakonska mogućnost da Lijanovića ‘natjera’ da Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH dostavi dokumentaciju o poljoprivrednim podsticajima zbog istrage u akciji ‘Meso’.

Nikšić dodaje da je podizanje kaznene prijave protiv federalnog ministra poljoprivrede zapravo njegov odgovor na prozivke da ne želi Lijanovića uvjeriti da preda dokumentaciju.

Prema njegovim riječima, UNO BiH ima ovlaštenja da, kao i financijska policija, izuzme određenu dokumentaciju u okviru istrage protiv Lijanovića.