Published On: Sri, kol 8th, 2018

INZ: Instrukcija za klanje životinja-kurbana u domaćinstvu

Povodom predstojećeg Kurban-bajrama (21. kolovoz) Institut za zdravlje i sigurnost hrane poziva i upozorava sve one koji imaju namjeru da upriliče tradicionalno klanje kurbana u domaćinstvima i improvizovanim uvjetima, van registriranih klaoničkih objekata, da je obvezno i nužno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja.
 
Iako se preporučuje da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba, dio domaćinstava ga svake godine organizira u vlastitoj režiji, pa je nužno da o budu blagovremeno i na pravi način informirani o zdravstvenom aspektu same procedure klanja. 
 
Zborg mogućnosti i opasnosti od zaraznih i parazitarnih bolesti životinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na čovjeka direktnim kontaktom sa bolesne životinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoliša, potrebno je postupak provesti na pravovaljani način.
 
Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane preporučuju da se kupuju ili nabavljaju samo životinje obilježene ušnim markicama, uz posjedovanje ili obezbjeđivanje veterinarskog pregleda živih životinja, putem uzimanja i dostavljanja krvi životinja na laboratorijsku pretragu na brucelozu. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.
 
Kako bi se smanjio rizik od naknadnog onečišćenja mesa, potrebno je obezbijediti čiste higijenske uvjete za klanje, čist prostor, higijenski ispravnu vodu za pranje mesa, ruku, alata i pribora koji se koristi, čiste posude za prihvat organa i slično. Osobe koje obavljaju klanje i manipulišu sa mesom moraju biti zdrave i imati dobre higijenske navike.
 
U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja.
 
Institut za zdravlje i sigurnost hrane je izradio i distribuirao dovoljne količine informativnih brošura i letaka u kojima se detaljno opisuju neophodne procedure i postupci, koje je potrebno ispoštovati da bi se osigurala zdravstvena ispravnost kurbanskog mesa i proizvoda koji se koriste za ljudsku ishranu. Svi materijali su dostupni na internetu, društvenim mrežama, te u saradnji sa institucijama Islamske zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu na raspolaganju i vjernicima putem njihovih džamija i džemata.
 
INZ poziva sve vjernike muslimane koji namjeravaju da obave vjerski obred klanja kurbana u za to predviđenom terminu da na vrijeme osiguraju sve preduvjete, prije svega potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti životinje, njenog mesa i cijelog procesa klanja, kao i mesa koje će se dijeliti – distribuirati. Za sve nedoumice provjerite informacije kod veterinara ili putem objavljenih uputstava. Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih.
 
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x