Published On: Pon, sij 7th, 2013

Investitori iz Turske obišli lokacije uz bh. rijeke

SARAJEVO – Turski investitori koji su spremni ulagati u energetski sektor nedavno su boravili u Bosni i Hercegovini, saznaje agencija Anadolija (AA). Rezultat je to prošlogodišnjeg posjeta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja Republici Turskoj.
Zajedno s Trhuljem, u Tursku je tada putovao i Edhem Bičakčić, ekspert u oblasti energetike, koji je turskim investitorima prezentirao “zakonske mogućnosti i potencijale s kojima BiH raspolaže u smislu malih i velikih, vjetroparkova i solarne tehnike, odnosno potencijala obnovljivih izvora”.
“U BiH su do sada bila tri različita investitora iz Turske. Oni su obilazili lokacije na rijeci Bosni, Krivaji, Riki kod Jajca, te na rijeci Vrbas kod Donjeg Vakufa. Za sada ne mogu govoriti o imenima tih kompanija. Interesa ima, ali još nije potpisan nikakav konkretan ugovor. Mi stalno radimo na tome. Vjerujemo u pozitivan ishod “, kazao je Bičakčić za agenciju Anadolija (AA).
Bosna i Hercegovina raspolaže s više od 50 posto obnovljivih izvora energije, uključujući velike hidro potencijale s približno tisuću malih, srednjih i velikih rijeka.
Prema procjenama stručnjaka, u sektoru malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini se koristi manje od 10 posto potencijala, što otvara široke mogućnosti za investicijski zamah.