Published On: Ned, stu 3rd, 2019

KAD HERCEGOVCI ULAŽU: 2,3 milijarde KM se smiješi Sanskom Mostu

Kineska tvrtka “China Energy Engineering Corporation Limited International Company” i poduzeće “Lager” iz Posušja poslali su općinskim vlastima u Sanskom Mostu pismo namjere kojim iskazuju interes za izgradnju termoelektrane na području ove općine.

Navodi se kako je riječ o potencijalnoj investiciji od 2,3 milijarde maraka te da bi to bila najveća investicija u energetski sektor na području cijele jugoistočne Europe.

U pismu se kaže kako je glavni investitor projekta jedan od vodećih međunarodnih konglomerata za energetski inženjering, te poznati brend u industriji energetike u Kini i širom svijeta. Njihov partner u projektu je tvrtka “Lager”, regionalni lider u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme, koja je i nositelj koncesijskog prava na eksploataciju uglja s ugljenokopa Zlauša, pored Sanskog Mosta.

Navodi se kako je urađena studija financijske isplativosti prema kojoj je planirana izgradnja termoelektrane Kamengrad kapaciteta dva bloka po 350 megavata snage. Procjene su kako rezerve mrkog uglja na širem području Sanskog Mosta iznose oko 400 milijuna tona. Navodi se kako je Vlada FBiH prije tri godina donijela odluku o izgradnji termoelektrane Kamengrad kao strateškog projekta u oblasti elektroenergetskog sektora.

Pored navedene lokacije u selu Kamengrad, kao potencijalno mjesto za izgradnju razmatra se i lokacija Stupa, u blizini Starog Majdana. Termoelektrana bi zapošljavala 130 radnika u operativnom dijelu, a u sektoru održavanja i administracije još oko 125 osoba, te bi ukupan broj zaposlenih bio 255 radnika.

Što se tiče pitanja emisije štetnih plinova, investitor jamči ugradnju tehnologije koja će ispunjavati najviše svjetske ekološke standarde.

Također, u pismu se govori i o perspektivi tržišta električne energije te se navodi kako će potražnja za njom u Bosni i Hercegovini u idućih deset godina porasti za 25 posto.

S obzirom na to da su energetski kapaciteti u BiH sagrađeni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, oni ne mogu odgovoriti na tržišne potrebe, što će dovesti do znatnog povećanja uvoza električne energije po znatno višim cijenama u odnosu na one koje mogu ponuditi domaći proizvođači. Također, analizira se i situacija na drugim tržištima, pa se navodi kako zemlje u regiji imaju veliku potražnju za električnom energijom, koja će rasti, a spominje se i Italija kao jedno od budućih perspektivnih tržišta zbog izgradnje podmorskog dalekovoda prema toj zemlji.

Kada se radi o opskrbi ugljem, planirana je eksploatacija s ugljenokopa Zlauša i procjene su kako tamo postoje dovoljne količine tog energenta za idućih 78 godina.

Na kraju pisma navodi se kako će za sve iduće aktivnosti i informacije investitori osigurati sve potrebne kapacitete kako bi se javnost Sanskog Mosta i Unsko-sanske županije detaljno informisala o svim dijelovima ovoga projekta.

Njegovu prezentaciju predstavnici investitora će organizirati za općinske vijećnike 8. studenog u sali Općinske vijećnice, prenosi manager.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare