Published On: Sat, May 25th, 2013

Into the wild na hercegovački način: Udavio medvjeda golim rukama

Blažo Grković (48) iz sela Vrba kod Gacka udavio je medvjeda koji ga je napao kod ovaca, piše Srna, a on je zadobio tjelesne ozljede i nalazi se van životne opasnosti.
Medvjed je Grkovića napao jučer oko 17 sati dok je čuvao ovce na livadi na katunima ispod planine Volujak.
U teškoj borbi Grković je zadobio ozljede po cijelom tijelu, a zubi ove krvoločne životinje prolazili su mu i kroz kosti ruku i nogu, ali na sreću glava nije ozlijeđena.
Grković koji se nalazi u Kliničkom centru u Foči u kratkom razgovoru Srni je potvrdio kako se osjeća dobro i da je tek sada svjestan što se dogodilo, ali nije  mogao precizirati koliko je trajala nemilosrdna i neizvjesna borba “prsa u prsa” s medvjedom.
Dok je sjedio kod ovaca veliki medvjed je utrčao u stado, pa pošao prema Grkoviću koji je u tom trenutku u džepu imao samo malu sjekiru.
Ovaj hrabri čovjek koji je u općini Gacko od ranije poznat po svojoj neustrašivosti uhvatio se u koštac s medvjedom koji mu je izbio sjekiru iz ruku, ali ga je Blažo uspio savladati, ni sam ne znajući kako.
“U jednom trenutku, jedna ruka mi je bila u medvjedovim rukama, a drugom sam ga držao za grkljan dok nije pao”, kaže Blažo. Njegova supruga Mira nakon posjeta mužu Srni je potvrdila da se Blažo može kretati, ali da ruke ne može najbolje da pomjera.
“Sve će biti dobro, važno je da je Blažo živ, a rane će zarasti”, kaže Mira i dodaje u šali da je znala da joj je muž hrabar, ali ne i da je snažniji i od medvjeda.
Ona ističe kako se po odjeći koju je imao na sebi može zaključiti da je borba bila strašna. “Sva Blažova roba bila je krvava, a na njoj su se nalazili komadi mesa”, precizira Mira.
Nakon što je rukama udavio medvjeda, Blažo je uspio nazvati svoga šuru Božidara Eleza, koji je pozvao hitnu pomoć. Grkovići kažu da je medvjed prethodnog dana ušao u selo i iz tora odnio jagnje i ovcu.
Gačani, nakon što su se uvjerili da je Blažo dobro u šali kažu da će svi medvjedi iz hercegovačkih šuma odseliti nakon ovog slučaja u strahu za svoju sigurnost.
pogled.ba